НАТО оптужио Русију да дезинформише западни Балкан

© AP Photo / Virginia MayoСедиште НАТО-а
Седиште НАТО-а - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија уз помоћ кампања дезинформација делује против интереса ЕУ и НАТО-а на Западном Балкану, наводи се у прегледу Алијансе.
„Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија су под највећим утицајем руске информационе операције која покушава да ослаби (утицај) ЕУ и НАТО-а у региону“, наводи се у документу.

Како тврди Алијанса, главне дезинформације које Русија шири преко медија на српском језику на западном Балкану, изражавају се кроз „демонизацију САД и НАТО-а, представљању ЕУ као слабе и подељене, у величању руске војне моћи и супериорности њене вакцине против ковид 19 и тврдњи да су западни произвођачи вакцина корумпирани“, као и у распиривању међуетничке напетости.

При томе, НАТО се истовремено позива на недавно истраживање Европског парламента о дезинформацијама у којем се Србија назива „одскочном даском за руску операцију дезинформацијама на западном Балкану“.

У прегледу се наглашава да се садржај који ствара руска пропаганда користи у региону који традиционално има позитивну слику о Русији и у којем на друштвеном мишљење још увек утичу етнички конфликти из деведесетих година. У НАТО-у наглашавају да, „за разлику од источног обода ЕУ и чланица НАТО-а, у региону нема негативног искуства са Москвом“. Између осталог, по мишљењу Алијансе, у медијима на српском језику се управо Русија представља у најпозитивнијем светлу.  

Као резултат тога, наглашавају у НАТО-у, без обзира на податке испитивања јавног мнења који показују да становништво Србије, БиХ и Црне Горе жели улазак у ЕУ, у Србији се смањује популарност ЕУ и НАТО-а, док са друге стране, превладава позитивно мишљење о Русији и Кини.

„Русија је у пропаганди користила потенцијал билатералне сарадње са словенском браћом, како би истовремено слала сигнал Западу и освајала срца и умове локалног становништва“, наводи се у документу где се као пример овакве активности помињу заједничке војне вежбе Русије и Србије.

Ипак, по мишљењу НАТО-а, западни Балкан ће, вероватно, наставити да буде „плодно тло“ за ширење страних дезинформација због комбинације спољних и унутрашњих фактора.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала