Октопод силеџија нокаутира рибе: Научници забележили несвакидашње откриће у мору /видео/

CC0 / / Хоботница
Хоботница - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У години непредвиђених дешавања, научници су открили и насилну врсту хоботнице која друге рибе удара, понекад и без разлога, „из чисте злобе“.

Морски биолог Едвардо Сампајо са Универзитета у Лисабону поделио је запањујући видео који приказује хоботницу како „лечи своје фрустрирације“ на мањим морским створењима.

​У недавно објављеном раду, Сампајо и његове колеге истраживачи варварско понашање овог мекушца оправдавају „активним расељавањем риба“.

Велика хоботница удружује се са разним врстама риба у Црвеном мору како би јурила и хватала плен. Рибе често покушавају да склоне своје сапутнике, а у том тренутку хоботница изводи спретан ударац и махнитост храњења може да почне, пише РТ.

„Хоботница изводи брз, експлозиван покрет једним пипком усмереним на одређеног рибљег партнера, што сматрамо ударањем“, пишу истраживачи.

​Међутим, у очигледно вулгарном доказивању моћи, хоботнице повремено врше доминацију над својим сапутницима у риболову или усред гозбе, ударајући их.

Научници тврде да је то прилично окрутно средство дисциплиновања или мотивисања њихових ловачких партнера, било да их одвраћају од плена или насилно мењају формацију да би побољшали исход лова.

Поред тога, били су сведоци да се неколико хоботница „врзма около“ током ловљења плена у нади да ће се насладити без улагања напора који су били подвргнути жестоким телесним казнама.

​Међутим, било је и неколико насумичних удара који нису били практичним у сврси и можда су задати из чистог ината.

„У овим случајевима су могућа два различита теоријска сценарија. У првом, хоботница у потпуности занемарује добробит у ситуацији лова, а ударање је злобно понашање које се користи за оштећење рибе“, пишу истраживачи.

„У другом теоретском сценарију, ударање може бити облик агресије са одложеним користима (тј. директна негативна узајамност или казна), где хоботница плаћа мали трошак за наметање већег партнеру који се лоше понаша, у настојању да промовише сарадничко понашање у следећим интеракцијама “.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала