Русија успешно тестирала најновији хеликоптер

© Фото : Press Service of the ‘Russian Helicopters’ JSCХеликоптер МИ-8АМТШ-ВН
Хеликоптер МИ-8АМТШ-ВН - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновији руски транспортно-борбени хеликоптер Ми-8АМТШ-ВН током тестирања је потврдио статус десантне борбене летелице, саопштио је извор у одбрамбено-индустријском комплексу.
„Прототип Ми-8АМТШ-ВН је на недавним тестирањима испалио навођене ракете система 'Атака-ВМ' на мете које имитирају оклопна возила противника. Гађање је било успешно“, изјавио је саговорник агенције.

Он је додао да је хеликоптер такође користио и ненавођене ракете и подвесне топове.

Према речима извора, захваљујући побољшаном навођеном оружју и повећаној борбеној способности, „нови хеликоптер је постао заиста вишенаменска летелица за извођење ударних, јуришних и десантно-транспортних задатака“.

„Фактички је потврдио своје перформансе као борбена летелица десанта“, додао је извор.

Како је раније саопштило Министарство одбране, првих десет хеликоптера Ми-8АМТШ-ВН добиће бригаде војне авијације које раде у интересу Ваздушно-десантних снага.

О плановима поручивања борбене летелице десанта говорио је још 2013. године Владимир Шаманов, тада командант Ваздушно-десантних снага. Према његовим речима, летелица би требало да буде комбинација лаког оклопног и средњег хеликоптера, а такође да буде вишенаменска.

Летачка тестирања Ми-8АМТШ-ВН започета су у јулу ове године.

Ми-8АМТШ-ВН је модернизована верзија хеликоптера Ми-8/17. Ротокоптер није само намењен за превоз војске, него има могућност да пружи ватрену подршку из ваздуха.

Ми-8 превози до 36 војника или четири тоне терета на релацији дугој више од 1.000 километара. Прављен је под руководством Михаила Мила 60. година прошлог века. То је и највећи хеликоптер на свету са два мотора.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала