Софтвер који „прислушкује“: „Гуглов“ апарат ће испуњавати захтеве и пре него што му се каже /видео/

© AP Photo / Jens MeyerИзглагачи раде на компјутерима испред осветљеног лога Гугла на индустријском сајму у Хановеру
Изглагачи раде на компјутерима испред осветљеног лога Гугла на индустријском сајму у Хановеру - Sputnik Србија
Пратите нас
„Гугл“ ради на унапређењу паметног дисплеја Nest Hub Max за управљање кућном техником, које ће омогућити активирање „Гугловог асистента“ чим осети присуство корисника. Прецизније, слушаће кориснике и биће спреман да почне да извршава наредбу и пре него што му се обратe са захтевом.

Најчешће производи који су део асортимана Гугловог асистента морају да буду активирани гласовном командом попут „Хеј, Гугл“, пише Индипендент.

Међутим, изгледа да „Гугл“ тражи начин да се асистент активира без гласовне наредбе корисника. 

Нова опција, коју је открио Јан Боромез, највероватније користи камеру да би детектовала присуство корисника.

Такође, могла би да користи ултразвучне сензоре софтвера Nest Hub Max који се ослањају на звучнике и микрофоне како би утврдила да ли се неко приближава.

То је могуће захваљујући нечујним ултразвучним таласима које емитује „Nest“ и на тај начин детектује особу на удаљености од 1,2 метра.

Из „Гугла“ наводе да се ултразвучна метода може комбиновати са подацима који се добијају од камере која ради у оквиру дисплеја Nest Hub Max.

„Уколико сте активирали опцију Face Match и персонализација вам је укључена, може се добити обавештење када је уређај потврдио поклапање“, истиче се у „Гугловом“ објашњењу.

С друге стране, без опције Face Match Гугловог асистента, али уз персонализацију, ултразвучни сензори обавештаваће да је корисник близу.

„Гугл“ није коментарисао како тачно Ultrasound Sensing ради.

Ово није једино унапређење функција Гугловог асистента које подразумевају слушање корисника или његовог окружења без активације Асистента од стране корисника.

Неким власницима Андроида телефони шаљу упозорења када се у њиховом дому чују звуци попут противпожарног аларма, плача бебе, улазног звона, лавежа паса, воде која тече, куцања итд. 

То омогућава функција Live Transcribe, међутим, потпуно друга функција обавештаваће кориснике када буду детектовани ломљење стакла, звук апарата са компресованим ваздухом и други звуци који асоцирају на аларме.

На први поглед, делује као да је реч о „прислушкивању“ ради веће безбедности корисника. 

Међутим, на други поглед, ово би могао да буде пут ка свету у којем ће нас слушати стално, а не само када то тражимо од наших уређаја, преноси РТС.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала