Трампов тим ударио на Пенсилванију: Нова битка пред Врховним судом

© AP Photo / Susan WalshВрховни суд у Вашингтону
Врховни суд у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Правни тим америчког председника Доналда Трампа уложио је жалбу Врховном суду САД, тражећи да се пониште одлуке суда у Пенсилваније донете у вези са гласањем поштом на председничким изборима, одржаним 3. новембра.

Ово је последњи у низу покушаја Трамповог правног тима да се пониште резултати председничких избора у Америци због наводне преваре,

Руди Ђулијани, адвокат америчког председника тврди да је суд у Пенсилванији илегално променио закон о гласању поштом у тој савезној држави непосредно пре и после председничких избора 2020. године.

Ово је наставак бројних правних битки Трамповог тима у кључним државама попут Пенсилваније и Џорџије. Трамп и његов тим тврде да је масовна изборна превара у овим и другим савезним државама довела до победе Џоа Бајдена, коју је раније овог месеца потврдио и електорски колеџ.

Жалба је у вези са случајем из Пенсилваније у којем су судија Алито и још двојица судија утврдили да „одлука суда у Пенсилванији (која продужава законски рок за пријем гласачких листића са 20 часова на дан избора на 17 часова три дана касније) има национални значај и постоји велика вероватноћа да одлука суда у Пенсилванији крши Устав САД“, навео је Ђулијани и додао да је прекршен други члан Устава САД.

Он је нагласио да је одлукама суда у Пенсилванији изборним посматрачима блио онемогућено да проверавају потписе на гласачким листићима на дан избора и укинуто је право оспоравања гласова пристиглих поштом због фалсификованих потписа и других неправилности.

Правни тим америчког председника тврди да су посматрачи били присутни у просторији у којој су се бројали гласови, али им није дозвољено да се приближе како би имали увид у податке.

„Прописи да бирачи правилно потписују, адресирају и датумирају гласачке листиће такође нису испоштовани захваљујући пенсилванијском суду“, тврди Трампов правни тим.

Према њиховом мишљењу, суд би требало да одбаци електорске гласове дате Бајдену 14. децембра и допусти Генералној скупштини Пенсилваније да изабере нове електоре.

Пошто се Конгрес састаје 6. јануара како би потврдио гласове електорског колеџа, Трампова кампања захтева убрзани процес и одговор Врховног суда САД за неколико дана.

Електорски колеџ је Бајдену дао 306, а Трампу 232 гласа. Пенсилванија додељује 20 гласова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала