Албанско нејединство тресе Прешево: Влада Србије опет морала да реагује

© AP Photo / SASA DJORDJEVICСпоменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013.
Споменик терористима ОВПБМ у Прешеву 16. јануара 2013. - Sputnik Србија
Пратите нас
С обзиром на то да странке у Прешеву од 27. августа нису успеле да оформе већину, Влада Србије је распустила локалну скупштину у Прешеву и формирала Привремени орган на челу са новим/старим председником Општине Шћипримом Арифијем.

За чланове Привременог органа именовани су и Рагми Мустафа из Демократске партије Албанаца, Бранко Трајковић из коалиције СНС-СПС, Адмир Латифи и Ардита Синани из Партије за демократско деловање.

Мустафа, иако је део овог привременог тела, није сагласан са поновним избором Арифија на место председника Општине.

Због албанског нејединства у Прешеву - привремене мере

„Да је умео и могао не би у току четворогодишњег мандата два пута локална самоуправа Прешева имала ванредне изборе. Незадовољни смо и поступком Владом Србије. Ако је Арифи 2017. године када је био у опозицији постављен за председника привременог органа, зашто сада није на место председника привремног органа постављен човек из опозиције? Зашто и сада нису исто поступили?“, пита Мустафа.

Он напомиње да је његова странка друга по величини, да је на изборима добила 11 посланика, и да је по законима који су исти као и 2017. године место првог човека привременог органа требало да буде понуђено његовој странци.

„Ми још увек нисмо добили решење од Владе Србије о формирању привременог органа а он је већ сазвао седницу привремног органа. Како је то могуће“, пита се Мустафа.

Зоран Станковић,  председник Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, објашњава да је због чињенице да је Скупштина прешла у руке опозиције која није имала већину, донета одлука о формирању Привремног органа.

Све по закону

„Влада Србије је у четвртак формирала Привремени орган и он сада замењује и фукционише у име општине Прешево. Председник општине је из Демократске  алтернативе која је изгубила већину у скупштини и због тога је било немогуће да локална самоуправа ради“, каже наш саговорник.

Он додаје да је све урађено у складу са законима Републике Србије и да нема места ни за какве спекулације.

До распада коалиције, која је била првобитно формирана после избора, дошло је када се од Арифијеве коалиције одвојила Групе грађана Покрет за реформе  и Алтернатива за промене Самија Салијуа, чиме је Арифи изгубио минимум од 20 одборника за рад Скупштине.

Уредник информативног портала „Бујановачке“ Никола Лазић напомиње да Скупштина у Прешеву има укупно 38 одборника, што по њему значи да је неко издао и Арифија, али касније и Самија Салијуа који је иступио из Арифијеве коалиције и покушао да оформи власт.

Албанци нису јединствени као што се чини

Међутим, ни он није могао да сакупи 20 одборника па су обе стране имале по 19 одборника – што није довољно за опстанак.

„У Прешеву стално влада тензија око власти, а ово им је у три године друга привремена мера. У Прешеву има четири, пет албанских странака које су подједнако јаке и која год да направи већину та већина никада није довољна да би били комотни. Обично неко некога заврбује и онда се деси ово што се и сада десило - да три месеца нема кворума и да су морале да буду уведене привремене мере“, објашњава Лазић.

Он каже да то што су све странке албанске не значи да немају аспирације ка трци за власт, напомињући да они нису баш тако јединствени како се чини и ово је, истиче - обична борба на локалу за власт.

Према важећим законима председник Народне Скупштине Србије има на располагању 60 дана од дана формирања Привременог органа да распише ванредне локалне изборе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала