Амбасадори ЕУ на разговору у руском МИП због Наваљног и санкција против Русије

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија
Пратите нас
Амбасадор Француске у Русији Пјер Леви, заменица немачког амбасадора Беате Гжески и представник шведске амбасаде тренутно су на разговору у руском Министарству иностраних послова поводом ситуације у вези са наводним тровањем руског опозиционара Алексеја Наваљног и санкција ЕУ против Москве.

Пре неколико дана шеф немачке дипломатије Хајко Мас изјавио је да сумња у спремност Русије да разјасни шта се догодило руском блогеру Алексеју Наваљном.

„Мислим да је било пуно могућности да се у Русији разјасни оно што се догодило у вези с тровањем Наваљног. Или бар да се покрене истрага. То се није догодило. Због тога гајимо озбиљне сумње да је Русија спремна да то уради“, рекао је Мас.

Француска и Немачка иницирале нови пакет санкција против Русије, а Москва је узвратила реципрочним мерама против те две земље. 

Подсетимо, немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „новичок“. 

Немачка влада је, такође, саопштила да су лабораторије у Француској и Шведској поновиле анализе узорака Наваљног и потврдиле да је отрован супстанцом из групе „новичок“.

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Тужилаштво и полиција Русије започели су своје истраге већ првог дана хоспитализације Наваљног у Омску 20. августа. Руско тужилаштво је затражило од Немачке да објави информације о испитивањима и прелиминарним дијагнозама руског блогера. Пошто је захтев хитно прослеђен, Москва је очекивала једнако брз одговор од немачке престонице, али није добила никакве информације.

Председник Русије Владимир Путин рекао је на годишњој конференцији за медије да Наваљни има подршку страних обавештајних служби, али да то не значи да га треба отровати.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала