Чекају зелено светло: Руско предузеће спремно да направи први руски носач авиона

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Уђи у базу фотографијаРадници у предузећу "Севмаш"
Радници у предузећу Севмаш - Sputnik Србија
Пратите нас
Уколико Министарство одбране наручи нови носач авиона, за његову изградњу ће бити задужено предузеће из Северодвинска „Севмаш“, рекао је генерални директор Уједињене корпорације за бродоградњу Алексеј Рахманов у интервјуу за телевизију „Русија 24“, истакавши да Русија има могућност да сама направи носач авиона.
„Спремни смо да одмах кренемо са пројектовањем и изградњом носача чим Министарство одбране донесе одлуку. Изградња носача авиона за Индију показује да имамо искуства. То искуство је концентрисано у фабрици 'Севмаш', и рачунамо да ћемо тамо правити носач авиона, уколико то наручи војска“, рекао је Рахманов.

Што се тиче трошкова изградње новог носача, стручњак објашњава да ће они бити неколико пута нижи од трошкова изградње носача авиона за војно-поморске силе других земаља.

„Трошкови изградње у поређењу са страним бродовима и пловилима су знатно нижи. Потпуно сам сигуран да ћемо успети да направимо носач авиона. Пронашли смо могућност да успоставимо сарадњу како бисмо ефикасно реализовали државне одбрамбене наруџбине“, појаснио је Рахманов.

Он је прокоментарисао и нове америчке санкције усмерене против Министарства одбране и компанија које сарађују са њим, рекавши да оне стварају бројне непријатности, али да је Уједињена корпорација за бродоградњу већ навикла да ради у том режиму.

Тешка крстарица-носач авиона пројекта 11435 „Адмирал Кузњецов“ је највећи брод Војно-поморске флоте Русије. Изграђен је и поринут за морнарицу Совјетског Савеза и требало је да буде први носач авиона своје класе. Има могућност да носи до 50 хеликоптера и авиона, који су подешени за вертикално полетање и слетање.

Наоружан је противбродским и противавионским ракетним системима и артиљеријом. Дуг је 306 метара, депласман износи 59,1 хиљаду тона, а у стању је да развије брзину до 29 чворова. У састав Северне флоте крстарица је уврштена 1991. године, а 2016. године брод је први пут коришћен на Средоземном мору, током војне операције Русије у Сирији.

„Адмирал Кузњецов“ је тренутно на ремонту, а почетком децембра руски медији су писали да ће тестирања носача авиона започети 2020. године.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала