Др Бољевић после две дозе вакцине: „Спутњик Ве“ је безбедна и ефикасна – одлично се осећам!

© Фото : Спутњику уступио проф. др Сергеј БољевићПроф. др Сергеј Бољевић, шеф катедре патологије човека на Сеченовском Универзитету у Москви
Проф. др Сергеј Бољевић, шеф катедре патологије човека на Сеченовском Универзитету у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је почела са вакцинацијом против коронавируса, а да је „Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина потврдио нам је и проф. др Сергеј Бољевић, шеф катедре патологије човека на Сеченовском Универзитету у Москви, који је примио обе дозе ове вакцине. „Одлично се осећам и пожелео бих људима да се вакцинишу и да стекну имунитет“, поручује доктор.

Професор Бољевић пореклом је из Црне Горе и специјалиста је патофизиологије и пулмологије. У Русији живи од 1983. године, када је уписао Медицински факултет. Да ће међу првима примити вакцину „Спутњик Ве“ обећао је још у августу.

„Спутњик Ве“ безбедна и ефикасна вакцина

„Прву дозу вакцине добио сам 11. новембра, а другу 2. децембра. Нисам имао никаквих нуспојава, а данас је тачно 42 дана од како сам примио прву дозу и сада сам заштићен 100 посто од коронавируса, што доказују и антитела која су присутна у сасвим довољној количини“, прича нам др Бољевић.

Пре пар дана су се, каже, вакцинисали и чланови његове породице, супруга и кћерка.

„И оне се добро осећају, све је у реду, нису имале никаквих нуспојава након вакцинације.“

Према речима саговорника Спутњика, Руси се придржавају прописаних мера заштите и носе маске.

„Ја сам се, искрено, једно време помало прибојавао да изађем на улицу, због мало веће килаже коју имам, па спадам у угроженију категорију. Сада сам већ почео да се крећем и могу да кажем да је дисциплина приметна, у продавницама се носе маске, а на улазу стоји човек који мери температуру. Такође, народ се труди да држи дистанцу од метар и по, два. Али, ми се сада налазимо у делу када смо већ изашли, што се каже, „на плато“. У Русији се број новозаражених на дневном нивоу креће од 25 до 29 000, а у Москви пет до седам хиљада. Смртност од коронавируса се можда за нијансу повећала, али у односу на друге земље Русија је по стопи смртности од коронавируса на неком стотом месту“, напомиње Бољевић.

Нема опуштања док се не створи колективни имунитет

Вакцинација је у Русији почела и то је, додаје он, народу улило врло велики оптимизам.

„Наравно, не мислим да ће се сви вакцинисати јер и овде постоји доста вакциноскептика који одбијају вакцинацију. Али, верујем да ће се до лета ипак вакцинисати око 60 до 70 одсто становништва како би се, уз оне који су већ били болесни и створили антитела, оформио колективни имунитет“, каже Бољевић.

Према његовим речима, вакцинација је изузетно значајна, али и даље поштовање мера.

„Примера ради, ја јесам вакцинисан, али ако без маске идем у продавницу мени вирус може ући у нос, а ја га могу пренети некоме другом. Дакле, престанак ношења маски и попуштање дисциплине је могуће тек онда када се створи колективни имунитет, са око 70 посто вакцинисаних“, напомиње саговорник Спутњика.

Може алкохол, али у разумним количинама

У осврту на препоруке да се не сме пити алкохол пре и након вакцинације „Спутњик Ве“ вакцином, др Бољевић каже да се ту мисли на алкохол у великим количинама и да је о томе разговарао са академиком Александром Гинзбургом, који је на челу тима који је направио ову вакцину.

„Велике количине алкохолних пића смањују имунитет и могу негативно да утичу на стварање антитела. Дакле, препорука уздржавања од уношења алкохолних пића се на то односила, али није проблем када је реч о мањим количинама, да се попије чаша или две вина дневно. То нико не брани. Да је другачије, верујем да би број оних који намеравају да се вакцинишу био далеко мањи“, каже кроз смех др Бољевић и додаје да је последња препорука да се они који намеравају да се вакцинишу уздрже од уношења алкохола три дана пре и три дана после вакцинације.

Очекивани имунитет који „Спутњик Ве“ пружа - две године

Поводом трајања имунитета који ствара руска вакцина, шеф катедре патологије човека на Сеченовском Универзитету у Москви каже:

„Осам месеци је период који је прошао од како су, крајем марта, вакцинисани научници Института Гамалеја. То је максимум за који до сада знамо и код њих постоје антитела. Али, с обзиром на то да друге вакцине које су из те групе вируса, попут оне за еболу, пружају заштиту до две године и више, сматра се да би и вакцина „Спутњик Ве“ требало да одржава имунитет до две године. То су последње информације од стране академика Гинзбурга и његове екипе. У сваком случају ниво антитела ће се пратити. Неко ће то пратити добровољно, а неко због природе посла, попут лекара који раде у црвеним зонама. Ми који смо мало даље од тога такође морамо да пратимо ниво антитела да бисмо знали како да се понашамо.“

Подсетимо, „Спутњик Ве“ је прва у свету регистрована вакцина против вируса корона. У октобру је председник Русије Владимир Путин објавио о регистрацији друге руске вакцине против вируса корона, коју је развио Државни Научни центар „Вектор“, а која је названа „ЕпиВакКорона“.

Руска вакцина „Спутњик Ве“ гарантује безбедност од вируса корона 96 одсто, а у случају и да човек који је вакцинисан и оболи од ове инфекције, његова клиничка слика ће бити изузетно блага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала