Најружнији цвет на свету: Расте на скривеном месту, али лепо мирише /фото/

CC0 / / Ружна орхидеја
Ружна орхидеја - Sputnik Србија
Пратите нас
Орхидеје се обично гаје због ефекта отмености и љупкости, али нова врста са Мадагаскара вероватно неће победити ни на једном такмичењу лепоте. Њено мало цвеће је смеђе и подсећа на буђаву папирнату кесу (или можда црволику главу са устима разјапљеним у тихом вриску у покушају да вам усиса душу).

Није ни чудо што су у Краљевској ботаничкој башти у Великој Британији нову врсту назвали „најружнијом орхидејом на свету“, те је доспела на врх листе истакнутих врста откривених 2020. године, рекли су представници у саопштењу.

Орхидеја без листа, названа Gastrodia agnicellus, већи део свог животног циклуса расте под земљом у распадајућем леглу, а храни се гљивама. Поред „мале, смеђе и прилично ружне“ орхидеје, истраживачи и сарадници Ботаничке баште пописали су ове године више од 150 биљака и гљивица.

​У 2019. години британски ботаничар Јохан Херманс, почасни истраживач сарадник Краљевске ботаничке баште, пронашао је бројне орхидеје ове врсте које се крију испод трулог лишћа у влажној мадагаскарској шуми. Њихови грудвасти, дугуљасти облици указују да цвет припада групи познатој под називом кромпирова орхидеја, а цветови дужине око 1,1 центиметар одашиљу „приметан мирис налик мошусној ружи“, који се појачава када се температуре ваздуха расте, написао је Херманс у студији објављеној 5. новембра у часопису „Куртис ботаникал магазин“.

Остале новоописане врсте на листи укључују љускави грм отпоран на топлоту који успева у намибијским соланама (Tiganophyton karasense); перуанску биљка са љубичастим кртолама која би могла бити нова прехрамбена култура (Ipomoea noemana); и живописну бромелију из Бразила – из породице тропских цветних биљака која укључује ананас – (Acanthostachys calcicola) која расте на кречњачким литицама а колибрији могу да је опрашују, наводи се у саопштењу.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Deborah Lambkin (@deborahlambkin)

„У изазовној и тешкој години, тако је узбудљиво гледати да се ботаничка и миколошка наука одржавају, а списак невероватних новоименованих врста усаглашен је са нашим сарадницима широм света “, рекао је Мартин Чик, ботаничар и старији научник у Одељењу за идентификацију и именовање Краљевске ботаничке баште.

​„Међутим, мрачна стварност са којом се суочавамо не може се потценити: Имамо две од пет биљака којима прети изумирање, а тркамо се с временом како бисмо пронашли, идентификовали, именовали и очували биљке пре него што нестану", рекао је Чик.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала