Отказ због вируса, један рекорд и милиони за боловање – никад чуднији увод у нову НБА сезону

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаИграчице у НБА лиги
Играчице у НБА лиги  - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова НБА сезона почиње у ноћи између уторка и среде, у светлу момената који досад нису забележени у историји најквалитетније кошаркашке лиге на свету.

Претходна је завршена у „мехуру“, шампион је одлучен у Орланду где се у изолационим околностима најбоље снашла екипа Лос Анђелес Лејкерса.

Никола Јокић - Sputnik Србија
„Ужичко коло“ одзвања Америком, а у главној улози – Никола Јокић /видео/

Много полемика је било о томе када ће почети нова сезона, помињала се и 2021. година, али је НБА лига на крају одлучила да прва лопта буде подбачена уочи католичког Божића.

У новој сезони Србија ће имати истоветан број играча као протекле сезоне, али са једном променом – уместо Марка Гудурића сада је ту Алексеј Покушевски.

Начини на који је одређена њихова судбина их сврставају у две колоне, губитнике и добитнике актуелних околности.

Гудурић је имао солидну ролу у редовима Мемфиса, али је та екипа одлучила да раскине сарадњу са њим, после чега је одлучио да се врати у Фенербахче.

​Поред Гудурића, отказ је добио и потенцијални хрватски репрезентативац Марио Хезоња, НБА одисеју је завршио и Џанан Муса, а у друштво играча који су остали без посла ушао је још један момак пореклом са ових простора – Франк Камински.

Кроз трејдове је стигао у Сакраменто, али је потом добио отказ, да би се потом вратио у редове Финикс Санса.

Отказ је добио и Мајкл Кид Гилхрист, некадашњи други пик на драфту, момак који је важио за великог талента, али се није снашао у модерној НБА лиги, а заједно са њим без посла је остао и Наз Митру Лонг, потенцијални репрезентативац Грчке.

Хјустон је одлучио да се реши Џералда Грина, кошаркаша који је раније одушевљавао публику закуцавањима, а у Рокетсима му није помогло ни то што је своју фризуру креирао у облику логоа тог тима.

​Веома је занимљив и случај Ное Вонлеа, доскорашњег саиграча Николе Јокића у Денверу кога је Чикаго отпустио пошто је био позитиван на вирус корона, а чудну ситуацију је доживео и плејмејкер Џеј Џеј Бареа.

Легендарни репрезентативац Порторика је дугу каријеру у Даласу завршио отказом, али је власник тог клуба Марк Кјубан одлучио да му исплати договорену плату и за наредну сезону.

Прекидом сарадње са Клиперсима Жоаким Ноа је вероватно завршио каријеру, али је у тај клуб стигао Никола Батум, коме се претходно власник Шарлота Мајкл Џордан захвалио на сарадњи током које Француз није успео да постане важнији фактор у екипи.

За разлику од свих поменутих, актуелна ситуација је ишла на руку великом броју играча који су успели себи да обезбеде озбиљне уговоре.

Дерик Вајт, момак који је свој пут до НБА лиге тражио кроз развојну лигу, добио је четворогодишњи уговор од Сан Антонија вредан 73 милиона долара и у наредној сезони ће бити битан шраф у тиму легендарног Грега Поповича.

Милион мање ће зарадити Оу Џи Ануноби у Торонту, док је Орландо одлучио да „отвори кесу“ и да повређеном Џонатану Ајзаку додели 80 милиона долара, те да Маркелу Фулцу, својевремено првом пику на драфту да уговор вредан 50 милиона долара, за три сезоне.

Разлог за славље има и Лук Кенард, не толико значајан бек који ће од Клиперса зарадити 64 милиона долара, а себи је фантастичан посао завршио Руди Гобер, потписавши уговор вредан 205 милиона долара са Јутом.

Значајан новац себи је обезбедио бивши тандем Партизана – Богдан Богдановић је од Атланте добио yговор од 72 милиона за четири сезоне, док ће Давис Бертанс за годину више зарадити и осам милиона више.

Паузу између две сезоне је обележио Јанис Адетокумбо, двоструки узастопни најбољи играч НБА лиге који ће за петогодишњу сарадњу са Милвокијем добити 228,2 милиона долара, што је нови рекорд лиге.

Нова сезона НБА лиге почиње у ноћи између уторка и среде, а све најзанимљивије догађаје пратите на спортским страницама српског издања Спутњика.

► Американац српске крви поново „заврнуо” Кокошкова

► У сусрет новој сезони НБА лиге (1): Богдан у новој униформи, у Вашингтону се вијори и застава Србије

► У сусрет новој сезони НБА (2): Да ли су Јокић и Денвер претња по шампиона?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала