Почетак Трампове офанзиве која ће трајати и после инаугурације Бајдена

© AP Photo / Alex BrandonДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Мада је жалба правног тима Доналда Трампа Врховном суду САД, којом се тражи поништавање резултата председничких избора у Пенсилванији, названа последњом Трамповом битком, реч је о почетку нове офанзиве. Изгледи на успех ове „правне офанзиве“ нису баш најбољи.

Жалба правног тима Доналда Трампа Врховном суду Сједињених Америчких Држава, којом се тражи да се пониште одлуке суда у Пенсилванији донете у вези са гласањем поштом, није последња правна битка Трамповог тима да оспори резултате избора, каже за Спутњик адвокат и аналитичар Бранко Павловић.

Руди Ђулијани, адвокат америчког председника тврди да је суд у Пенсилванији илегално променио закон о гласању поштом у тој савезној држави непосредно пре и после председничких избора 2020. године. Претходно је Трамп демантовао да разматра увођење ратног законодавства, чиме је најавио да ће се за оспоравање резултата избора борити искључиво правним средствима.

Павловић додаје да ће се поступци за оспоравање изборних резултата пред Врховним судом САД водити значајно дуже него што су рокови за инаугурацију новог председника, 6. јануара, посебно процеси који се везују за Доминион и друге машине за бројање гласова.

Случај Пенсилванија — почетак Трампове офанзиве

Жалба на резултате избора у Пенсилванији само је први од случајева који ће се и убудуће водити пред Врховним судом САД, а реч је о поступцима у којима је „због чињеничног стања и крађе гласова“ прво морало да се иде кроз судове држава-чланица, истиче Павловић.

Оног тренутка кад се заврши процес пред Врховним судом државе-чланице, тек онда се отвара могућност обраћања Врховном суду Америке, додаје наш саговорник.

„То ће се догађати и у другим државама, не само у Пенсилванији која је дошла на ред. Како ће Врховни суд Америке одлучивати, да ли ће прихватити надлежност или неће, тешко је прогнозирати. Видели смо да у, по мени, очигледној обавези да буду надлежни код тужбе Тексаса против четири државе (Џорџија, Мичиген, Пенсилванија и Висконсин), где су и двоје судија Врховног суда Америке сматрали да се мора расправљати, ипак су већином гласова одлучили да неће. У овом случају је даљи исход тешко прогнозирати“, сматра Павловић.

Судије демократе неће журити

Иако је Трампов тим тражио убрзани процес не би ли се одлучило пре 6. јануара, Павловић каже да у свим случајевима не може имати убрзани процес пре него што се заврше процеси пред судовима држава-чланица.

​Према његовим речима, тешко да ће се до 6. јануара Врховни суд САД изјаснити о спорним одлукама у свим државама, које у збиру имају већи број гласова него што износи разлика у корист Бајдена.

„Судови у државама-чланицама који су углавном под контролом демократа неће уопште журити да би се стекли услови да се Трампов тим обрати Врховном суду Америке. Пенсилванија са 20 електорских гласова не може да промени резултат у смислу да Бајден и даље има преко 270 електорских гласова и може тек у збиру са другим државама“, истиче Павловић.

Шта ако Трамп „победи“ после инаугурације?

Уколико би нека од Трампових тужби била усвојена после инаугурације 6. јануара, у том случају би Врховни суд САД био овлашћен да сам одреди шта је делотворни правни лек, пошто је реч о ситуацији која се никад пре није догодила, објашњава Павловић.

„Али, у сваком случају, после онога што се догодило у тужби Тексаса против ове четири државе, треба бити доста скептичан за могућност преокрета пред Врховним судом, зато што у том случају ниједно од троје судија које је Трамп предложио за Врховни суд није стало на страну ово двоје који су рекли да Врховни суд треба то да разматра. А да су стали, онда би било 5:4 и ушло би се у расправљање по тој тужби, тако да се чињеница да је Трамп предложио троје судија и да самим тим постоји могућност објективнијих суђења, показала као нетачна“, закључио је Павловић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала