Русија: Јутјуб лидер по ширењу лажних вести у 2020. години

© REUTERS / Dado RuvicЛого Јутјуба
Лого Јутјуба - Sputnik Србија
Пратите нас
Јутјуб је постао лидер међу страним интернет платформама за ширење лажних вести 2020. године, саопштила је за Спутњик Федерална служба Русије за надзор у области комуникација, информационих технологија и мас-медија (Роскомнадзор).
„Од страних платформи највећи део лажних вести ширене су путем видео-сервиса Јутјуб“, навели су у Роскомнадзору.

Служба за комуникације истиче да се више од половине (60 одсто) лажних вести током протекле године односило на тему вируса корона.

Роскомнадзор је 2020. године, на основу захтева Генералног тужилаштва, предузео мере против више од 1.670 сајтова које шире лажне вести. Ограничен је приступ више од 570 сајтова, а око 1.100 портала уклонило је информације на захтев Роскомнадзора.

Када се ради о уклањању лажних вести, стране интернет странице спорије реагују на захтеве Роскомнадзора за уклањање лажних вести од руских, додаје се у саопштењу.

Понекад лажне информације остају доступне, истиче Роскомнадзор.

„Обично је руским сајтовима за то (уклањање лажних вести на захтев Роскомнадзора) треба од неколико минута до неколико сати. Истовремено, реакција страних сајтова није тако брза, а понекад се лажне информације уопште не уклањају“, прецизирали су у Роскомнадзору.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала