Руски амбасадор у Америци: Одлука о санкцијама против руских компанија - деструктивна

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски амбасадор у Вашингтон Анатолиј Антонов оценио је, након што је Америка увела санкције за преко 40 руских предузећа, да је Вашингтон одлучио да занемари интересе сопствених компанија. Према његовом мишљењу, та одлука је деструктивна.

Америчко Министарство трговине је претходно објавило списак 103 компаније из Русије и Кине које су, према мишљењу Вашингтона, повезане са оружаним снагама и према њима примењује ограничења на извоз.

Санкциони списак формално укључује 45 руских компанија, али заправо реч је о 41 предузећу пошто с нека дуплирају.

​На удару санкција су, између осталих, Министарство одбране, компаније „Тупољев“, „Сухој“, „Ростех“, нека предузећа „Росатома“, Спољна обавештајна служба.

Тим поводом амбасадор је истакао да одлука америчких власти подрива постојећу економску сарадњу између две земље већ и осуђује на пропаст било какву позитивну перспективу.

„Треба констатовати да су у Вашингтону, отварајући антируску паљбу, одлучили да занемаре и интересе сопственог бизниса, да га лише могућности нормалне сарадње са руским партнерима у веома перспективним областима“, навео је Антонов у посту на друштвеној мрежи Фејсбук.

Како је додао, ради се о цивилном ваздухопловству, металургији и другим областима.

„Овакви кораци гурају наше односе у још већу кризу. Излаз из ње је могућ само уколико САД буду спремне да граде односе на приницпу равноправности и узајамног поштовања. Тренутно не видимо такве намере“, закључио је амбасадор.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала