Руски часовничари ће учествовати у рестаурацији сата на Нотр Даму

© SputnikНотр Дам у пламену
Нотр Дам у пламену - Sputnik Србија
Пратите нас
Предузеће за производњу сатова „Ракета“ у Санкт Петербургу учествоваће у обнови монументалних сатова на катедрали Париске богородице након пожара.

Инжењери „Ракете“ почели су да проучавају дизајн сатног механизма на катедрали. За реконстукцију ће бити искоришћени архивски цртежи из совјетског времена, помоћи ће чак и роман Виктора Игоа.

„То (сат на катедрали) је међународно наслеђе, није само француско. Ми смо били први који смо понудили помоћ, вероватно ће се придружити и Швајцарци“, рекао је руског директор предузећа Дејвид Хендерсон-Стјуарт.

Петербуршки инжењери полако прикупљају све информације које могу бити корисне за обнову старих сатова Нотр Дама.

Подсетимо, у априлу прошле године цео свет је са ужасом пратио како ватра гута симбол Француске. Пожар је уништио кров сабора, у потпуности је уништен храстов торањ. Испод њега се налазио сатни механизам са бројчаницима са четири стране.

Када је почела обнова сабора, откривено је да пројекат рестаурације није укључивао сатни механизам. И тада су се умешали француски часовничари који су основали међународну асоцијацију. Пошто историјски документи и цртежи нису сачувани, механизам ће се обнављати по угледу на сат са париске катедрале Сент Тринити – католичке цркве посвећене Светој Тројици.

„Такви сатови практично више не постоје у свету. То је врло компликовано за мајсторе рестаураторе. Познато је да Руси веома цене своју историју и потпуно је нормално да се они брину за светско наслеђе“, рекао је председник асоцијације часовничара Жан-Батист Вио у интервјуу телевизији "Звезда".

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала