Руски електрични аутомобил „Кама-1“ стаје на црту „Тесли“ /видео/

© Фото : Санкт-Петербуршки политехнички универзитет Петар Велики (СПбПУ)Кама-1, руски електрични аутомобил, Санкт-Петербуршки политехнички универзитет „Петар Велики" (СПбПУ)
Кама-1, руски електрични аутомобил, Санкт-Петербуршки политехнички универзитет „Петар Велики (СПбПУ) - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија се придружује новом глобалном тренду и на тржиште излази домаћи електрични аутомобил који по својим димензијама подсећа на „Оку“. Планирано је да се купац освоји ценом, јер ће руски електрични аутомобил „Кама-1“ бити три пута јефтиније од најјефтинијег „Теслиног“ модела.

У Москви је одржана презентација електричног аутомобила који је развила компанија „КамАЗ“ у сарадњи са Петербуршким политехничким универзитетом Петра Великог. Аутомобил је добио радну верзију имена „Кама-1". Аутомобил је компактни кросовер са четири седишта, троја врата, има интелигентни систем помоћи возачу АДАС трећег нивоа. Мало је већи од „Оке“ (дугачак је 3,4 метра, широк 1,7 метара, висок 1,6 метара).

Електрично возило је опремљено литијум-јонским акумулатором од 33 kWh и електромотором од 80 kW, што му омогућава да постигне брзину до 150 км/сат и пређе 250 км без пуњења. Брзина пуног пуњења батерије у нормалном режиму је шест сати, у убрзаном режиму - 20 минута. Убрзање до 100 км/сат за 6,7 секунди.

© YT/fullychargedshowАутомобил Тесла модел 3
Руски електрични аутомобил „Кама-1“ стаје на црту „Тесли“ /видео/ - Sputnik Србија
Аутомобил Тесла модел 3

Електрични аутомобил је представљен у статусу индустријског модела предпроизводње. Прошао је све тестове и сертификате. Следећа фаза је већ серијска производња. План је да кросовер буде у продаји од 2021. године.

„Домаћи електрични аутомобил ући ће у сегмент аутомобила масовне производње, јер је планирана цена до милион рубаља. Цена електричног аутомобила ће постати његова главна предност и може да обезбеди одређени ниво продаје“, каже Алексеј Ермилов, директор маркетинга групе „АутоСпецЦентра“.

Ради поређења: најјефтинија верзија електричног аутомобила Тесла „Модел 3“ у Сједињеним Америчким Државама кошта од 38.000 долара. Руска „Кама-1“ ће у доларима коштати скоро три пута јефтиније - 13.700 долара.

У Русији тржиште електричних аутомобила представљају углавном увозни премиум модели као што су „Audi e-tron“, „Jaguar I-Pace“ или „Porsche Taycan“.

„Електричне аутомобиле најчешће купују млади људи који су забринути због еколошких проблема, који живе у јужним регионима, јер батерије електричних аутомобила не раде ефикасно на температурама испод нуле“, каже Ермилов.

„Најчешће их купују они који већ имају један или више аутомобила. Купцима је важно да су електрична возила еколошка, али и други квалитети ове врсте транспорта су важни, као што су одсуство вибрација и буке, ниско тежиште“, каже Павел Носов, представник компаније „Ролф“.

За сада се у Русији не продаје много електричних аутомобила, али продаја расте. У првој половини године продаја је порасла за скоро 46 процената у односу на прву половину 2019. године. Међутим, продато је мање од 8.000 аутомобила. Док се у Кини месечно прода у просеку 10.000-12.000 електричних аутомобила „Тесла Модел 3“, а у новембру 2020. године продаја је порасла на више од 20.000 примерака. Овај модел је тек други најпопуларнији на кинеском тржишту, најпопуларнији модел је „Hongguang Mini“.

Руски произвођачи немају много опција које могу да понуде у замену за увозне електричне аутомобиле. Претходни покушаји компаније „АвтоВАЗ“ да уђе на ово тржиште нису били успешни. Аутомобил „Лада елада“ се производио само две године од 2012. до 2014. године, није био високо оцењен због великих трошкова од 1,25 милиона рубаља, као и због недостатка инфраструктуре за пуњење батерије.

У првом кварталу 2020. године погон у Тољатију требало је да покрене масовну производњу новог руског електричног аутомобила „Зета“, који је требало да кошта од 550.000 хиљада рубаља. Ово је још приступачнији и компактнији електрични аутомобил. На јесен је постало познато да је произвођач одложио покретање производње на неодређено време. Компанија „Зета“ није могла да добије зајам од Фонда за индустријски развој у износу од 99,9 милиона рубаља за организацију производне локације. Остају планови за покретање серијске производње, али датум је за сада непознат.

„Овај аутомобил има оригинални дизајн и 99 процената домаћих компоненти, осим кинеске батерије 'ГЕ Повер Технолоџи'. Али у поређењу са увозним аутомобилима, техничке карактеристике новог аутомобила су и даље прилично слабе“, рекао је Ермилов.
Теренски аутомобили Нива под марком Лада у производном погону у фабрици аутомобила АвтоВАЗ  - Sputnik Србија
Руска „Лада Нива“ поново у продаји са чувеним логом лађе

Неколико фактора омета популарност електричних аутомобила у Русији. Прво, недовољан развој пумпи за пуњење електормобила у земљи. Друго, висока цена електричних возила. Иако је рад електричних возила јефтинији у поређењу са аутомобилима са бензинским моторима. Треће, недостатак владиних подстицаја и подршке, због чега се у целом свету развија ово тржиште.

Треба нагласити да дуго у Русији није постојала политика подршке за електричне аутомобиле. План је да се она појави у новој години. Од априла 2021. године планирано је укидање царине на увезена возила са потпуно електричним мотором. Планирано је увођење праксе европских земаља - да власницима врате део трошкова аутомобила путем надокнаде пореза на доходак грађана.  

„Усвајањем додатних подстицајних мера, број електричних возила у Русији може се повећати на пет процената укупног возног парка до 2025. године“, процењује Алексеј Ермилов.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала