Скандал на америчком Вест Поинту: Војни кадети ухваћени у масовној превари

© REUTERS / Mike SegarКадети Војне академије Сједињених Држава у Вест Поинту у Њујорку марширају током параде поводом Дана ветерана 11. новембра 2014.
Кадети Војне академије Сједињених Држава у Вест Поинту у Њујорку марширају током параде поводом Дана ветерана 11. новембра 2014. - Sputnik Србија
Пратите нас
„Када војска покушава да умањи значај варања на академији, ми заиста умањујемо значај војске у целини. Ослањамо се на војску која ће нам искрено рећи када треба да водимо ратове и када можемо да их добијемо“, рекао је професор права Тим Бакен са Војне академије САД Вест Поину у Њујорку поводом скандала масовне преваре на испитима у овој установи.

Седамдесет и три кадета из Вест Поинта, најпознатијe и најпрестижније војне академије у САД, оптужена су за варање на испиту прошлог маја, искористивши процедуре онлајн-тестирања уведене у због пандемије вируса корона.

Амерички медији описали су овај потез као најгори академски скандал који је погодио академију у последње четири деценије.

Како пише „Хил“, неких педесет и девет кадета признало је варање, а академско варање наводно је откривено након што су предавачи открили да је иста грешка направљена десетинама пута.

Педесет осам кадета признало је да је варало, а већина њих је добила условну казну до краја школовања на академији и уписала програм рехабилитације. Најмање четворица су се исписала, док су остали још увек на саслушањима која би се могла завршити њиховим избацивањем. Два случаја су наводно одбачена због недостатка доказа.

Према „Ју-Ес-Еј тудеј“, рехабилитација, иначе позната и као „Вољни поступак признања“, захтеваће од кадета да заједно са ментором током шест месеци „пишу чланке и есеје о свом искуству“.

Скандал са варањем жестоко је нарушио кодекс части Вест Поинта, који гласи: „Кадет неће лагати, варати, красти или толерисати оне који то чине“. Школа по протоколу може да избаци кадете који то прекрше.

Сличан скандал десио се 1976. године, када је преко 150 кадета избачено након што се ухваћен у варању на испиту из електротехнике.

Професор права са Вест Поинта Тим Бакен окарактерисао је скандал као питање националне безбедности, рекавши за  „Ју-Ес-Еј тудеј“ да „када војска покушава да умањи значај варања на академији, ми заиста умањујемо значај војске у целини. Ослањамо се на војску која ће нам искрено рећи када треба да водимо ратове и када можемо да их добијемо“.

Војни пуковник Марк Ветерс, шеф кабинета академије, рекао је да је разочаран случајем академске преваре, али је додао да то не види као озбиљно кршење кодекса Вест Поинта. Ветерс је додао да се варање уопште не би догодило да кадети нису послати на учење на даљину.

Скандал са варањем није најгори проблем односа с јавношћу са којим се у последње време суочава образовна институција коју финансира држава. Последњих година, колеџ је издржао далеко озбиљније оптужбе у вези са сексуалним нападима и силовањима кадета од стране других кадета. Извештај из 2018. године указао је на удвостручавање случајева сексуалног злостављања на академији у 2016/2017 години, а посебно су кадеткиње пријавиле пораст нежељеног сексуалног понашања.

Године 2019. војни апелациони суд је укинуо осуђујућу пресуду за силовање кадета од стране свог колеге, дозволивши насилнику да се врати у школу, а одлуке је критикована због јасног недостатка правичности и правилне примене закона.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала