Српски јунаци од Косовског боја до Кошара илустровани као у стрипу

© Спутњику уступила Лола ЂорђевићМурал посвећен херојима са Кошара у Краљеву.
Мурал посвећен херојима са Кошара у Краљеву. - Sputnik Србија
Пратите нас
Истинска звезда европског стрипа и председник Удружења стрипских уметника Србије, Владимир Крстић Лаци, чије радове готово да и немамо прилике да видимо у домаћим издањима - публику је почаствовао „осликавши“ једну сасвим изузетну књигу. Српске јунаке од Косовског боја до Кошара.

То је и наслов књиге који казује све о идеји и концепту, реализованим захваљујући иницијативи уредника Аце Миљевића, чије је удружење „Добродетељ“ издавач овог бисера.

Тачније, ниске од дванаест бисера - колико је приповести о чојству и јунаштву, о самим јунацима али и њиховим бираним подвизима, исписао историчар Милан Бојић, а Лаци са својим мајсторским илустрацијама оживео и учинио још атрактивнијим.

Инцијатива за подизање спомен-обележја за пале српске борце. - Sputnik Србија
Почаст херојима Кошара: По један километар за сваког погинулог јунака /фото/

„Истражујући наше херојске ликове из литературе, митских али и историјских прича, давно сам спознао да многи нису били баш толики јунаци или да нека њихова дела напросто нису истинита“, открива Бојић, који предаје историју основцима.

„Трагао сам зато за истинским подвижницима и подвизима који се јесу одиграли, водећи се идејом да креирамо прву у потпуности домаћу књигу која би деци представила праве узоре и вредности попут поштења, части, доброте, храбрости... Тих јунака је номинално дванаест, почевши од Милоша Обилића, с тим да се у причу о херојима Кошара, уз Ивана Васојевића званог Јагуар, уплео и тринаести, његов саборац Драган Грубић звани Груби - двојац који је, као први на удару, тог првог дана борби показао непријатељу да је Србија неосвојива тврђава и да су зидине храбрих српских војника на Кошарама – непробојне“.

Пишчев и Лацијев циљ је био да креирају књигу која изгледа сензационално и држи пажњу данашње, захтевне младе публике којој су штампана издања често недовољно примамљива и занимљива - и створили су овај уникатни времеплов, који читаоца баца у гротло историјских битака и уводи у праве акционе сцене са тих бојишта.

„Притом смо желели да дужну пажњу посветимо нашем народу, па и јунацима, у Црној Гори и Републици Српској - додаје писац. - Отуд неизоставни Марко Миљанов у његовом јунаштву током битке на Фундини. Бошко Перић звани Пеша, јунак приче о борби за чувени "коридор живота" (пролаз који је Србима у западном делу БиХ те 1992. заиста значио живот), херој је и оне много веће борбе, за стварање Републике Српске, за коју је положио свој живот - о чему ми је говорио његов комшија Радивоје, на чијим је рукама Пеша издахнуо. Нисмо желели да занемаримо ни жене, а Милунка Савић свакако би била незаобилазни део сваке историје јунаштва и подвижништва, као најнаграђиванија жена у историји ратовања али и истинска подвижница у миру, која је радећи као чистачица отхранила и ишколовала десетине деце“, преносе „Новости“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала