Тиодоровић упозорава за Спутњик: Србија мора да спречи увоз новог соја короне!

© SputnikЕпидемиолог Бранислав Тиодоровић
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија
Пратите нас
Ми нисмо пусто острво. Према томе, морамо бити опрезни и спремни да реагујемо, да спречимо било какво импортовање било одакле да долази нови сој вируса корона, не само из Енглеске, него и из транзитних земаља или тамо где има такве појаве.

Ово за Спутњик каже епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против корона вируса др Бранислав Тиодоровић, упитан да ли ће Србија обуставити летове са Великом Британијом по узору на многе државе због новог соја корона вируса који је потврђен у Лондону и југоистоку Енглеске.

Спречити увоз новог соја короне у Србију

„То је питање за Владу, то је ствар коју треба да донесе Влада. Она вероватно сада прави анализу шта то ми имамо од летова, који су то ризични летови и слично. Није свеједно да ли неко долази из Единбурга, или неко долази из Лондона или југоисточне Енглеске, јер тамо су утврдили да има тог новог соја. Односно, није то нови вирус, то је мутирани тип. Много су велику галаму подигли око тога. У сваком случају то треба да одлучи Влада и ресорно министарство, и ја мислим да ће они то врло брзо да одлуче“, сматра епидемиолог.

По њему, одлука Србије о прекиду авиосаобраћаја била би добра са становишта заштите становништва од новог соја вируса, који се према подацима британских званичника шири 70 посто брже од других сојева ковида 19.

Међутим, како наглашава, треба имати у виду и друге земље у којима је овај сој потврђен, као и транзитни саобраћај који би такође могао да увезе ову мутацију у Србију.

„Данци су имали мутацију са оним кунићима, а ово сад личи на тако нешто, дакле, да је дошло до мутације. То нису велике мутације, али су довољне да препадну научнике који то прате. Али, по свему судећи, тај вирус се мало брже шири, мада не знам како су то могли у тако кратком периоду да утврде. Чињеница је да треба бити опрезан, ту нема дилеме“, истиче Тиодоровић.

Подсетимо, имунолог и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона Срђа Јанковић изјавио је да је медицински део Кризног штаба већ тражио да се обуставе летови из Велике Британије због новог соја вируса који се појавио у тој земљи.

Са информацијом о појави новог соја корона вируса у Енглеској, земље Европске уније и шире почеле су да обустављају путовања са Уједињеним Краљевством, а многе земље одлучиле су да затворе границе са целим Уједињеним Краљевством у покушају да спрече унос новог соја вируса.


Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала