Гради се велики ветропарк у близини Београда

© Tanjug / JAROSLAV PAPВетрењача
Ветрењача - Sputnik Србија
Пратите нас
Град Панчево ставио је на рани јавни елаборат за план детаљне регулације градње ветроелектране на територији Банатског Новог Села и Долова.

У плану који је израдило ЈП Урбанизам Панчево, а чији је наручилац Град, прецизирано је да микролокација на којој је предвиђена градња ветропарка Ветрозелена обухвата површину од 49,48 квадратних километара.

Оквирно дефинисана територија будуће ветроелектране се са северне стране граничи са општином Алибунар, а са западне је удаљена око 1.000 метара од границе грађевинског рејона насеља Долово.

Постојећа намена површина је пољопривредна и нема заштићених делова природе, преноси портал „Е капија“.

Како се наводи у планској документацији, предвиђена је изградња више функционалних целина за производњу електричне енергије из обновљивих извора.

У зависности од потенцијала ветра, градиће се инфраструктурни комплекс ветроелектрана са одговарајућом повезном средњенапонском кабловском, телекомуникационом и осталом мрежом, као и мрежом приступних путева.

Према прелиминарним анализама, планира се изградња максимално 60 ветротурбина укупне инсталисане снаге највише 300 мегавата, које ће бити прикључене на преносни електроенергетски систем према условима ЈП Електромрежа Србије. Највећа висина стубова ветротурбина ветрогенератора, укључујући лопатицу турбине у горњем положају, биће максимално 250 метара.

Предвиђено је прикључење ветроелектране Ветрозелена на преносну мрежу напонског нивоа 400 киловата, преко екстензије ПРП Чибук 1, односно нове трансформаторске станице ТС 400/35 киловата, и увођењем постојећег далековода 400кВДВ Панчево 2 –граница Румуније/Решица бр. 463А у дограђено прикључно-разводно постројење ПРП Чибук 1.

Екстензија ПРП Чибук 1 и нова ТС 400/35 киловата се налазе на територији општине Ковин и биће предмет израде посебног планског документа.

Приступни путеви који воде до стубова ветрогенератора прикључиваће се на постојеће атарске путеве преко одговарајућих саобраћајних прикључака.

План је на раном јавном увиду до 1. јануара. Иначе, власник компаније „Ветрозелена доо Београд“ је амерички „Континентал винд партнерс“, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала