„Нешенал интерест“: Три главне опасности које крије америчка политика према Русији

© AFP 2023 / Samuel Corum/Getty ImagesЗастава САД
Застава САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички лист „Нешенал интерест“ позвао је руководство Сједињених Америчких Држава да преиспита своју спољну политику према Русији и Кини, јер би наставак досадашњег курса могао довести до негативних последица.

Портал наводи да у овом моменту постоје три главне опасности повезане са америчком, односно западном политиком према Русији:

  • Могућност опасног и директног сукоба у регионима где се руске и америчке снаге сусрећу лицем у лице, као што је Сирија или на отвореном мору;
  • Пораст броја Руса који наводно сматрају да је заоштравање једини пут развоја односа са САД;
  • Могућност формирања савеза Русије и Кине.

У чланку се наводи да у свету расте опасност од нуклеарне конфронтације док Вашингтон настоји да одржи своју хегемонију, потцењујући последице спољнополитичких решења.

Аутор чланка сматра да се САД у сукобу са „непотребним противницима“ – Русијом и Кином ослањају на „непоуздане савезнике“, конкретно на НАТО.

Такође се наводи да је Кремљ поступао опрезно док ширење НАТО-а није утицало на бивше совјетске републике.

„Штавише, да би омогућили ширење НАТО-а, Летонија и Естонија су лишиле грађанских права своје становнике руског порекла“, тврди аутор чланка.

 Портал тврди да би Русија и Кина више волеле нормалније односе са САД од „антиамеричког савеза“.

„Мора се признати да међународни односи ретко бивају црно-бели. Савези треба да буду средство америчке политике, али не циљ. Свиђало нам се то или не, историја се увек понавља. Они који се опиру томе, ризикују да се нађу на погрешној страни“, закључује аутор.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала