Нова студија о ванземаљским цивилизацијама: Вероватно су саме себе већ уништиле

© Depositphotos.com / AlexmitМлечни пут
Млечни пут - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Новообјављени истраживачки рад процењује да се оптимални временски оквир за развој ванземаљских цивилизација догодио око 8 милијарди година након формирања Млечног пута и да су се такве цивилизације више него вероватно већ самоуништиле.

Нова студија, чији су аутори истраживачи НАСА и Калифорнијског технолошког института, заснована је на Дрејковој једначини и испитивала је где су у космосу и када други интелигентни облици живота можда живели или живе још увек.

Истраживачи су узели у обзир низ фактора који би утицали на развој интелигентног ванземаљског облика живота, као што су учесталост радијације коју емитују звездане експлозије, време потребно за развој интелигентног живота и потенцијална тенденција да се такве цивилизације самоуниште, као и тежњу звезди сличних Сунцу да окупе око себе планете сличне Земљи.

Креирајући модел, они су утврдили да би се интелигентни живот највероватније могао појавити око 8 милијарди година након формирања Млечног пута, напомињући да је вероватно да се такав живот налазио око 13.000 светлосних година од галактичког центра.

Поређења ради, Земља, која се налази око 25.000 светлосних година од галактичког центра, сведок је настанка појаве људи отприлике 13,5 милијарди година након формирања Млечног пута.

„Могуће је да је интелигентан облик живота негде у галаксији још увек премлад да бисмо га могли уочити“, закључили су истраживачи у својој студији.

Међутим, истраживачи су такође открили да је потенцијал самоуништења изузетно утицао на количину галактичког интелигентног облика живота, при чему су званичници спекулисали да уколико и постоје интелигентна бића, она ће се вероватно самоуништити, те не би било изненађујуће да веома мало интелигентног облика живота постоји негде другде или га уопште нема.

Истраживачи су сугерисали да је такво самоуништавање могло бити резултат рата, климатских промена или развоја биотехнологије, све могућности наведене су и у студијама које датирају из раних 1960-их.

Нова студија, која је објављена у бази података арКсив, предата је часопису и чека рецензију. Она се појавила након што је тим научника са Универзитета у Нотингхему проценио да на Млечном путу постоји 36 комуникацијски интелигентних ванземаљских цивилизација.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала