Вучић: Вакцинација креће сутра, неко из државног врха ће примити вакцину

Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да вакцинација против вируса корона креће сутра и да ће неко из државног врха примити вакцину као сигнал да је она потребна и добра, али није прецизирао ко ће то бити.

„Да ли ће Ана Брнабић, ја, Дарија Кисић... Видећемо. Некога ћемо да оставимо и за неку другу, да пружимо подршку свакој вакцини, да је свака добра“, рекао је Вучић.

Како је навео у вакцини је спас.

„За нас је важно да почне вакцинација што пре и да заштитимо што већи број људи. Сутра креће вакцинација у старачким домовима. Преко 80 одсто људи који су страдали од овог вируса су старији људи, те зато од њих и крећемо са имунизацијом", рекао је он.

Вакцине су набављене билатерално, самостално, и Србија је вероватно једина земља ван ЕУ, у овом делу, која је успела нешто вакцина да набави, рекао је Вучић новинарима у Голубинцима.

„Крећемо одмах. АЛИМС је добила узорке других вакцина, они ће да наставе да раде свој посао, а онда очекујемо веће количине. Вакцина је спас, вакцина је спасила човечанство, да не нема неке друге болести не би биле искорењене“, рекао је Вучић.

Важно је, понавља, да се вакцинацијом заштити већи број људи.

„Сутра ће то кренути у старачким домовима, јер је важно да те људе заштитимо. Када се погледају сви бројеви и проценти, има и млађих људи који су чекали дуго, нарочито мушкараца, али убедљиво највећи број је оних старијих од 80 година, који су страдали. Они су најугроженији и зато треба од њих да почне“, рекао је Вучић.

Масовна вакцинација већ у јануару

Вучић је изразио уверење да би Србија, средином јануара, могла да крене у масовнију вакцинацију, ако све буде у реду са испоруком вакцина.

„Можда ћемо кренути са вакцинацијом више стотина хиљада људи, можда милион. Ако успемо да завршимо до краја јануара да вакцинишемо првом дозом милион људи, то би било важно“, истакао је Вучић.

Председник Србије је указао да не можемо да се меримо са земљама ЕУ, која, када набавља, набавља 300 милиона вакцина.

Због тога, како је напоменуо, ми смо део Ковакс програма ЕУ, и дали смо донацију за израду вакцина два милиона евра, а први смо из региона који су за тај програм издвојили четири милиона евра.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала