Бугарски вицепремијер: Македонце уче да мрзе све – љубав само према Београду и Србима

CC BY 2.0 / EU2017EE Estonian Presidency / Arno Mikkor / Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов
Министар одбране Бугарске Красимир Каракачанов - Sputnik Србија
Пратите нас
Софија ће дати сагласност Скопљу за почетак преговора о ступању у Европску унију када Северна Македонија престане да учи становништво да мрзи Бугаре и све друге а да воли само Београд и Србе, изјавио је бугарски вицепремијер, министар одбране Красимир Каракачанов.

Он је рекао да Бугарска није ставила вето на почетак преговора о уласку Северне Македоније у ЕУ. Према речима политичара, став Софије састоји се у томе да је она дала својим суседима време да се поправе – пре свега да се отарасе језика мржње према Бугарима.

Каракачанов је скренуо пажњу на то да у македонским уџбеницима постоји много искривљених и увредљивих информација о бугарској историји.

„Рекли смо да ћемо дати сагласност за почетак преговора када се поправите и када схватите да се не сме тако са суседима са којима, како ви тврдите, имате заједничку историју. Не смете да почињете да од првог разреда учите децу мржњи према Бугарској“, изјавио је министар за Бугарску националну телевизију.

Као пример, он је навео речи из чланка који се појавио у Северној Македонији, а написао га је албански аутор, аналитичар македонске редакције DW Арсим Зеколи. У чланку је скренута пажњу на то да Македонци имају читав низ увредљивих израза за Бугаре, Грке, Албанце и Турке али ниједан – за Србе.

 „Он пише: 'Бугари су у праву. Овде је становништо од времена Југославије учено да мрзи. Становништво је учено да мрзи Бугаре, Албанце, Грке, а да воли – само Београд и Србе. Све остале треба мрзети'“, преноси Каракачанов речи албанског аналитичара.

С тим у вези, бугарски потпредседник владе истакао да Македонци не смеју да уче ђаке прваке томе да су Бугари нека врста татарско-монголског племена које је, доспевши на Балкан, наводно чинило само свакојаке пакости и гадости да би окупирало Македонију. Такође, према његовим речима, не би смели да учи децу да су Бугари наводно били фашисти, убице, да цар Самуил није био Бугарин, већ Македонац.

Каракачанов је додао да македонска страна не поштује Споразум о пријатељству, добросуседству о сарадњи из 2017. године, захваљујући којем је требало да фалсификовање историје буде завршено.

На основу чега треба да дамо сагласност за почетак преговора са земљом која се није потрудила да унесе измене у своје уџбенике из историје? Ми смо Татари, фашисти и окупатори. И чак може да се прочита да Македонци потичу малтене од апостола Павла а да је Исус Христ - Македонац“, нагласио је он.

Подсетимо, Бугарска је два пута одбила да подржи почетак преговора о приступању Северне Македоније Европској унији, јер суседи не испуњавају Споразум из 2017. године.

Споразум између Софије и Скопља предвиђа, пре свега, стварање заједничке комисије, која ће се бавити решавањем историјских спорова између земаља и сложити се да се историја Бугарске правилно спомиње у македонским уџбеницима. Бугарска страна је више пута приметила да су Македонци једнострано одложили састанке стручњака за скоро годину дана и упозорила да у случају неиспуњавања споразума неће моћи да подрже почетак преговора о приступању Северне Македоније ЕУ.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала