Џаба турнеја Американаца, кинески Хуавеј стиже у Француску – ни Србија не одустаје од 5Г

© AP Photo / ChinatopixХуавеј
Хуавеј - Sputnik Србија
Пратите нас
Турнеје званичника САД по Европи ради одвраћања савезника од набавке опреме Хуавеј за мрежу пете генерације нису уродиле плодом. То најбоље говори вест да ће кинески телекомуникациони див у Француској градити фабрику за производњу опреме за технологију 5Г, прву тог типа изван Кине. Ни Србија од 5Г не одустаје, али за сада одлаже увођење.

Вло брзо након вести из Француске стигло је још једно сазнање да је тешко поразити Хуавеј. На овогодишњој листи Индастријал РД инвестмента, међу 2500 компанија, кинеска је трећи највећи светски иноватор. У односу на прошлу годину позицију је поправила за два места.
Некадашњи дописник наших медија из Кине, а потом и економски саветник у амбасади Србије у Пекингу, Зоран Ђорђевић каже да ове вести сведоче да дигитални хладни рат који је Америка започела према Кини није уродио плодом. Прокрстарена је Европа уздуж и попреко више пута, али су за сада на браник интереса САД-а стале само Велика Британија и Шведска, уз доследног америчког савезника – Израел. Остали нису хтели да се изјашњавају, пролонгирајући одлуку, или нису прихватили савет САД, попут Француске.

„Американци у ствари желе да са европског и светског тржишта истисну Кинезе из једноставних интереса - да пласирају што више својих производа. Ову иницијативу Америке покушао је да спроведе државни секретар Мајк Помпео, да се спречи уплив кинексе 5Г технологије у многе европске земље. Сва та настојања САД усмерена су на то да се што више спута економска добит Кине на европском тржишту“, каже Ђорђевић за Спутњик.

Хуавеј у Француској за целу Европу

© AP Photo / Mark SchiefelbeinАмериканци су инвестирали у турнеје њихових високих званичника по Европи не би ли је одговорили од коришћења кинеске технологије 5Г, а на крају ће Хуавеј инвестирати у своју фабрику у Француској.
Џаба турнеја Американаца, кинески Хуавеј стиже у Француску – ни Србија не одустаје од 5Г - Sputnik Србија
Американци су инвестирали у турнеје њихових високих званичника по Европи не би ли је одговорили од коришћења кинеске технологије 5Г, а на крају ће Хуавеј инвестирати у своју фабрику у Француској.

Упркос америчким „добронамерним“ саветима да Европљани не примењују „небезбедну“ кинеску опрему за мрежу 5Г, Хуавеј ипак стиже у Француску. У фабрику у тој земљи ће уложити минимум 200 милиона евра и производиће технолошка решења за мобилне мреже за читаво европско тржиште. У градићу који се налази десетак километара од Стразбура, где већ  постоји велика трговачка зона, фабрика би требало годишње да производи опрему вредну милијарду евра.
Наш саговорник подсећа да су Американци покренули и иницијативу такозване чисте мреже, што значи да се у њој примењују технологије које су чисте од вируса и разних рупа у безбедносном смислу, које би могле да се злоупотребе, односно, да их Хуавеј злупотреби за потребе кинеске владе.

Трећи светски иноватор

Пекинг, наравно, наводи да су то неосноване тврдње и да се ради о чистој политизацији комерцијалних активности ради тога да се Кина избаци као конкурент који постаје све јачи у врхунским технологијама, напомиње Ђорђевић.
Вест да је Хуавеј постао трећи светски иноватор најбоље говори о како озбиљној конкуренцији је реч.  Одличан позанавалац Кине каже да то не треба да чуди с обзиром на то да Хуавеј енормно, али и констатно, сваке године улаже у развој.
Ђорђевић истиче да је  имао прилику да види како то изгледа када је у више наврата посетио неколико њихових развојних центара, укључујући и оне у самом Шенџену где је седиште Хуавеја.

„Према западним подацима, Кина је прошле године уложила 10 милијарди долара само у националну лабораторију за квантум информационе науке, а Трампова администрација је уложила само једну милијарду за вештачку интелигенцију и квантум информација“, каже наш саговорник.

Све по петогодишњем плану

© AP Photo / Andy WongХуавеј је ове године постао трећи светски иноватор, јер енормно улаже у развој, као и Кина која је према западним подацима, прошле године уложила 10 милијарди долара само у националну лабораторију за квантум информационе науке.
Џаба турнеја Американаца, кинески Хуавеј стиже у Француску – ни Србија не одустаје од 5Г - Sputnik Србија
Хуавеј је ове године постао трећи светски иноватор, јер енормно улаже у развој, као и Кина која је према западним подацима, прошле године уложила 10 милијарди долара само у националну лабораторију за квантум информационе науке.

Кина, како напомиње, не само да улаже огромна средства већ враћа своје људе који се школују у научним центрима на западу и даје им изузетне погодности да раде за своју земљу. Они констатно пријављују огроман број патената од којих се велики део усвоји и сада су заиста  у светском врху међу онима који пријављују нове патенте.
„Важно је напоменути да Кина новим петогодишњим планом инсистира на развоју најновијих технологија и на томе да се од светске фабрике малтене копиране и фалсификоване робе на којој ће само писати произведено у Кини, претвори у земљу која ће све више дати свету иновација и да на тој роби, на тим технологијама пише створено, или креирано у Кини“,  истиче наш саговорник.
Да у томе већ предњачи у свету показало је то што је недавно Кина лансирала и један свој модул на Месец. Неверевоатни су подаци да у Кини већ постоји 700.000 базних станица за 5Г технологију,  180 милиона терминала, а 5Г телефони у Кини су сада у продаји заузели 51,4 одсто. Прошле године је продато 144 милиона телефона у 5Г технологији, истиче Ђорђевић.

Економски рат најјачих економија

„Да ли ће на крају Кина успети да пласира своју 5Г технологију још је тешко проценити јер је то и тржишна борба, а не само борба технологије, где Кина прилично добро напредује. Ја бих рекао да се овде ради о економском рату који већ годинама постоји између две највеће економије света, Америке и Кине, посебно од када је Трамп преузео председнички мандат у САД-у", каже саговорник Спутњика.

© AP Photo / Manu FernandezУ Кини већ постоји 700.000 базних станица за 5Г технологију,  а 51,4 одсто продатих телефона у Кини су 5Г.
Џаба турнеја Американаца, кинески Хуавеј стиже у Француску – ни Србија не одустаје од 5Г - Sputnik Србија
У Кини већ постоји 700.000 базних станица за 5Г технологију,  а 51,4 одсто продатих телефона у Кини су 5Г.

Међу онима који су померили примену технологије 5Г нашла се и Србија пошто је одлучено да се аукција за доделу 5Г фреквенција одложи. Тако су се прошле недеље договорили представници сва три домаћа мобилна оператора, као и РАТЕЛ. То је одмах изазвало запитаност да ли Србија одустаје од те технологије иако је премијерка Ана Брнабић истакла да тај пројекат није заустављен и да ће Србија наставити да ради на развоју 5Г мреже и финализацији свега што је потребно за објављивање тендера.

Србија одлаже, не одустаје

По мишљењу некадашње саветнице министра трговине, туризма и телекомуникација, професорке београдског Електротехничког факултета у пензији, Ирине Рељин, реч је само о одлагању које је изнудила пандемија коронавируса.
Одустајање би значило излагање земље великим губицима, пошто је то стандард који је врло прилагођен индустријском развоју, јер омогућава контролу и рад на даљину и аутоматизацију производног процеса, истиче она.

Немачка је, како напомиње, пре неколико месеци издала 70 дозвола за приватне операторе, односно компаније попут Воклсфагена, БМВ-а, где се користи 5Г мрежа.  


То је, како каже, јако добро и била би велика штета да било која држава одустане од тога, истичући да домаћу вест схвата као одлагање.

„Наши оператори су имали велике трошкове за време короне. Знам да су неке капацитете морали да проширују на брзину, па претпостављам да зато желе да се аукција мало успори. Ништа друго“, каже Рељин за Спутњик.

Она напомиње да ми имамо сву регулативу и да је потребно само да се донесе правилник о минималним условима за спровођење аукције, а то се увек доноси непосредно пред саму аукцију.
Оператори су, иначе, заинтересовани за увођење технологије 5Г, истиче она, напомињући да је до пре два-три месеца имала више састанака са њима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала