„Хитлер те заборавио“ – 40 хиљада језивих порука лепотици која има и српске крви – срамота Француске

© AFP 2023 / LOIC VENANCEЕјприл Бенајум
Ејприл Бенајум - Sputnik Србија
Пратите нас
Избор за мис Француске претворио се у својеврстан расистички скандал и срамоту. Ејприл Бенајум, која је изабрана за прву пратиљу, добила је више од 40 000 расистичких порука на друштвеним мрежама, што је нагнало министра унутрашњих послова Жерара Дарманона да покрене истрагу и мобилише полицију и жандармерију.

Након избора Бенајумова, која је, како преносе француски медији, са мајчине стране српско-хрватског, а са очеве израелско-италијанског порекла, преко друштвених мрежа добијала поруке у стилу „Хитлер те је заборавио“ и тако више од 40 000 пута.

„Дубоко сам шокиран поплавом изненађујуће агресивних антисемитских увреда”, изјавио је министар Дарманин и најавио озбиљну полицијску реакцију.

Срамота у Француској – ужасне расистичке поруке мисици

Слободан Зечевић са београдског Института за европске студије, салву расистичких коментара на рачун прве пратиље француске мисице објашњава дубоком подељеношћу француског друштва по верској основи. Потомци досељеника са севера Африке покушавају да наметну свој модел друштва у Француској.

„Према томе, ово је одраз њихове цивилизације, културе и њихове нетрпељивости према људима који припадају хришћанској цивилизацији, а нарочито према онима који су јеврејског порекла или онима који имају неке везе са јеврејским пореклом“, оцењује Зечевић.

Циљ је, према речима нашег саговорника, наметнути исламску цивилизацију као доминантну у Француској.

Насупрот томе, француске власти покушавају да одрже традицију лаичке државе, објашњава Зечевић, концепту према којем је религија приватна ствар свакога и да су држава и религија одвојене, да се држава не меша у питања религије и да се религија не меша у политику.

„Управо је то суштина данашње, савремене исламске политике, да је религија саставни део политике. И због тога француска држава улази у сукоб са исламизмом. То су потпуно две различите филозофије друштва. Француска је то почела да ради прво у односу на католичку цркву, преко јеврејске заједнице, да би исту такву стратегију имала и према исламу. Али, очигледно, они ту стратегију не прихватају. За њих су и религија, и политика једно“, закључује Зечевић.

Поводом инцидента који је у засенак бацио избор Амандин Пети за мис Француске, огласила су се бројна удружења. Тако је ЛИКРА, Међународна лига против расизма и антисемитизма објавила да предузима правне мере против више појединаца који су слали расистичке поруке. Ариел Голдман, председник Уједињеног јеврејског социјалног фонда повезао је епидемију коронавируса са инцидентом и изјавио да вакцине против антисемитизма још нема ни у назнакама. И француска министарка за држављанство Марлен Шћиапа осудила је, како је рекла, „невиђено целоноћно насиље“ над Ејприл Бенајун, а новоизабрана мис је поруке својој пратиљи назвала разочаравајућим.

Избор за мис Француске, такмичење које наредне године пуни сто година, имало је рекордну гледаност у време када се Французи налазе под строгим мерама против ширења коронавируса.

Француска – земља из које се Јевреји исељавају

Таласи изразитог антисемитизма у Француској ескалирали су након пропалестинских демонстрација у лето 2014, када су се демонстрације претвориле у насиље над Јеврејима. Демонстранти су узвикивали „смрт Јеврејима“, палили синагоге и јеврејске радње, а у неколико случајева, покушали су да спале људе забарикадиране у синагогама.

Француска се суочава са рекордним исељавањем Јевреја. Трећина Јевреја који су се из Француске иселили од 1948, учинила је то у последњих десет година. Тако је број, на пример, 2015. износио 8000, што је највећи број исељених Јевреја из једне западне земље у години дана. Ипак, Француска и даље остаје држава са најбројнијом јеврејском популацијом у Европи и трећа земља у свету по броју Јевреја који у њој живе, после Израела и САД.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала