И „велика тројка“ има рок трајања

© AFP 2023 / MATTHEW STOCKMANНовак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер
Новак Ђоковић, Рафаел Надал и Роџер Федерер - Sputnik Србија
Пратите нас
Иако је током претходне сезоне Роџер Федерер наступио на само једном турниру, неретко је био главна светских медија.

Швајцарски тенисер наредне године улази у пету деценију живота, али се и даље налази међу пет најбољих тенисера света. И даље конкурише за најпрестижније трофеје.

Тако му је и додељена награда за омиљеног тенисера у избору навијача иако је одиграо само један турнир – Аустралијан опен где је испао у полуфиналу.

Да Федерера воле више него иког икада у свету тениса свима је јасно, па се зато дешавања око њега анализирају и када њега, условно речено, нема.

Шта ће бити када се Федерер врати је питање које се поставља све чешће и чешће. И није први пут да се то дешава у његовој каријери.

Добар део 2016. године Роџер је пропустио због неколико повреда, али се 2017. вратио у великом стилу. Баш због тога се повлачи паралела између те и сезоне која је пред нама.

„Федерер нема проблем да се врати тенису и када неколико недеља не дотакне рекет, веома лако му се поврати осећај. То можда делује као природни таленат, али то није нешто што долази тек тако: то је хиљаде и хиљаде сати напорног рада“, изјавио је Роџеров тренер и пријатељ Иван Љубичић за италијански „Тениски магазин“.

Роџеров повратак не тече онако како се очекивало, односно како су се у његовом тиму надали.

Повратак на терен, то јест повратак тренинзима, је неколико пута одложен, а једно време се веровало да ће он већ 1. јануара бити спреман да се врати на Тур.

Ипак, како ствари стоје, могуће је и да пропусти Аустралијан опен, који је померен за 8. фебруар, али се за сада верује да ће најбољи спортиста у историји Швајцарске крочити на терен у Мелбурну.

Што се Швајцараца тиче, они вапе за Федерером, а о томе говори податак да је покривање тениских догађаја и дешавања заузимало дупло мање простора у тамошњим медијима ове, него прошле године.

Анализа једног швајцарског листа је чак ишла толико далеко да је рекла да су Надалова титула на Ролан Гаросу, Ђоковићеве „догодовштине“, Тимов први Гренд слем и Медведевов доминантни крај сезоне били само небитно замајавање у изостанку петог тенисера планете.

„Роџер је невероватно мотивисан. Многи се питају како је могуће да и даље игра, тешко им је да схвате да он и даље ужива у игри и жели да остварује велике победе. Циљ му је да се такмичи са најбољима и да се врати на нивоу на којем је био пре повреде“, додао је Љубичић.

То што Федерер игра на највишем нивоу и са 39 година је, благо речено, фасцинантно. То што и даље има мотивацију да се бори за гренд слемове и остале трофеје је још фасцинантније.

Да је Роџер пре пар година решио да заврши каријеру нико му не би замерио. Пензионисао би се као у том тренутну највећи свих времена (ГОАТ) и оставио заоставштину какву нико никада, до тог тренутка није.

Новак Ђоковић - Sputnik Србија
Британијо, ко је, заправо, „ковидиот“?

Сада, иако је и даље мотивисан, Роџер ипак има три године више него током претходне паузе. А три године у његовим годинама има много већу тежину него за неког двадесетогодишњака.

Све ближе и ближе смо свету без Роџера Федерера, а, будимо реални, ни Новак Ђоковић ни Рафаел Надал не би били то што јесу да није било њега. Тенис не би био ту где јесте да није било њега.

Ипак, потребно је истаћи да тенис неће „умрети“ без Роџера, иако то поменути швајцарски портал мисли.

Новак је и даље ту – и биће још неко време. За Рафу исто важи, а прошле сезоне смо видели да се генерација која није више толико млада ипак полако буди. Закаснело, можда, али шта је - ту је.

Уколико пандемија вируса корона то дозволи, наредне сезоне гледаћемо сва четири Гренд слема и стручњаци тврде да је 2021. коначно година у којој ће се неко ко није члан „велике тројке“ њима придружити у освајачким походима.

Да, Тим је прошле године освојио УС опен, али на њему није било ни Федерера ни Надала, док је Ђоковић дисквалификован због тога што је ненамерно напуцао линијског судију лоптицом у врат.

Ове године Федерер је најавио да планира да, поред Аустралијан опена, игра на УС опену, Олимпијским играма и турниру у Халеу.

Ђоковић и Надал ће, поред њега, све више и више дозирати своје појављивање на турнирима. А тенису је потребно да нека „нова крв“ заблиста када је најбитније, против кога је најбитније.

Јер Федерер, као ни Новак и Рафа, неће бити ту довека.

Швајцарац „ударио“ на Ђоковића: „Он је реинкарнација Антихриста“

Новак донео одлуку о својој „политичкој" будућности

Французи више пишу о Ђоковићу него о Зидану

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала