Копао злато, набасао на "најстарију" вучицу: Нетакнута је, недостају јој само очи

CC0 / Pixabay / Младунче вука
Младунче вука - Sputnik Србија
Пратите нас
Мумифицирано младунче вука које је пронађено у северној Канади живело је пре 56.000 година, утврдили су научници.

Било је скривено у леду десетинама хиљада година, а пронашао га је копач злата у близини града Досон на територију Јукона 2016. године, преноси Јутарњи лист.

Женско младунче у међувремену су мештани из народа Трондек Хвехин назвали жо, што значи вук.

Научници тврде да је вучица, чији су крзно и зуби остали нетакнути, најкомплетнија мумија вука икада пронађена.

"Она је практично нетакнута, недостају јој само очи, рекла је Џули Мичен, палеонтолог и професор анатомије на Универзитету "Де Муан" у Ајови, за научни портал Еурек алерт.

Уз помоћ различитих техника тим је успео да утврди многе аспекте живота вучице, од њене старости до исхране, али и вероватног узрока смрти.

Сазнања су објављена у листу "Карент биолоџи" и показују да су се вучица и њена мајка храниле из водених ресурса, укључујући рибу попут лососа.

Упоређивањем података вучјег ДНК и анализе њене зубне глеђи откривено је да је вероватно живела и угинула пре 56.000 или 57.000 година. Рендгенски снимци показују да је младунче било старо између шест и осам недеља.

"Мислимо да је била у својој јазбини и да је наступила тренутна смрт због урушавања јазбине", сматра професорка Мичен. "Наши подаци говоре да није била гладна и да је била стара око седам недеља када је угинула, тако да се осећамо мало боље када знамо да сирото младунче није патило предуго", закључила је она.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала