Москва демантује оптужбе Вашингтона: Нисмо подржавали офанзиву на Триполи 2019.

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаСитуација у Либији
Ситуација у Либији - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија негира оптужбе да је наводно подржала офанзиву Либијске националне армије коју предводи Халифа Хафтар на Триполи 2019. године, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Од самог почетка оружаног сукоба између истока и запада Либије, Русија је била активни учесник у међународним напорима за његово решавање и чини то на различитим међународним платформама. Ми разговарамо са свим либијским странама, позивамо их да зауставе братоубилачки рат. Одбацујемо инсинуације да је наша земља наводно подржала офанзиву Либијске националне армије на Триполи 2019. године“, истакла је Захарова на редовном брифингу.

Захарова је тиме реаговала на критике Сједињених Америчких Држава на рачун Русије о „либијском досијеу“, додавши да је Вашингтон „извршио отворену оружану агресију“ на ову арапску земљу. Портпаролка је приметила да су се после ових догађаја „саме Сједињене Америчке Државе на дуже време повукле из решавања кризе која је настала њиховом кривицом“.

У Либији траје сукоб између Владе националног споразума, која контролише Триполи и територије на западу земље, и Либијске националне армије, под командом маршала Халифе Хафтара, која сарађује са парламентом који заседа на истоку. Владу националног спорзума подржавају Турска и Катар, а Либијску националну армију – Египат и УАЕ. Руско Министарство спољних послова изјављивало је да би циљ напора у Либији требало да буде обнављање суверенитета и државности земље.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала