Начелник Генералштаба руске војске: Све чешће провокације НАТО код наших граница

CC BY-SA 2.0 / Flickr / HILLE HILLINGA / Заједничке војне вежбе норвешких и снага НАТО-а у Рени
Заједничке војне вежбе норвешких и снага НАТО-а у Рени - Sputnik Србија
Пратите нас
Војне вежбе НАТО код граница Русије су несумњиво антируски оријентисане а број провокација све је већи, констатовао је начелник Генералштаба руске војске, генерал Валериј Герасимов.
„Маневри Алијансе се одржавају уз очигледну антируску оријентацију, а све више се ангажују земље које нису чланице блока. Уочава се све више провокативних активности код руских граница“, рекао је Герасимов на брифингу за иностране аташее.

Он је указао и да се драстично повећавају војни буџети земаља НАТО, њихов војни потенцијал, укључујући противракетну одбрану, а све то утиче на равнотежу снага, обезбеђујући једној страни предност у примени стратешког наоружања.

Све је важнија и улога ненуклеарних оружаних средстава великог домета, високе прецизности, а њихова примена омогућава да се реализују задаци које је раније било могуће испунити само уз примену нуклеарног оружја, рекао је Герасимов.

Такође, САД и НАТО повећавају број војних вежби код северних руских граница под изговором обуздавања Русије на Арктику.

Руско присуство на Арктику, рекао је он, није повезано са демонстрацијом војне силе већ са осигуравањем безбедности економског освајања региона, укључујући пловидбу Северним морским путем и реализацију пројеката у сфери експлоатације природних ресурса у искључивој економској зони Русије.

„Русија има законско право да успоставља правила пловидбе у својим водама и да надгледа њихову примену од стране других земаља“, рекао је Герасимов.

Он је додао и да конфронтације у сајбер простору и космосу повећавају ризик од инцидената у којима би било употребљено нуклеарно оружје.

Ситуацију у којој, после истека СТАРТ 3, не би било никаквих ограничења ни за Америку ни за Русију, види као сложену али не и као несавладиву.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала