Ново откриће приближава нас квантном интернету

© Fotolia / VladimirnenezicПлави ласер у оптичкој лабораторији
Плави ласер у оптичкој лабораторији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Насини стручњаци су заједно са сарадницима први пут у историји извели квантну телепортацију дугог домета. Ово откриће могло би да постави темеље одрживог квантног интернета, где се подаци шаљу на велике удаљености. Резултати ће се додатно побољшати надоградњама система, које би требало да буду готови до другог квартала 2021.

Квантна телепортација је пренос квантних стања са једног места на друго. Реч је о тренутном транспорту јединица квантних информација, које се називају кубитима, на удаљеност од 44 километра брже од брзине светлости.

Кубит је квантни аналог бита. Односно, кубит, попут бита, садржи информације о два различита стања, са вредностима 0 и 1.

Овај пренос је извршен коришћењем квантног преплитања, где су две честице повезане тако да се информације које се деле са једном деле тачно са другом у исто време. На основу тога закључујемо квантно стање сваке честице зависи од стања друге честице, чак и ако су удаљене.

Стручњаци са Калифорнијског технолошког института „Калтек“, Насе и „Фермилаба“ извели су експеримент. Конкретно, изградили су повезани систем између две лабораторије које су удаљене 44 км.

„Желели смо да дамо замајац за ову врсту истраживања и предузмемо важне кораке на путу ка реализацији праве апликације за квантну комуникацију, такође и напредак мреже и тестирања основних идеја из физике“, рекао је за „Мадерборд“ Панајотис Спензурис, шеф Квантног научног програма у „Фермилабу“

„Људи на друштвеним мрежама питају да ли би требало да потраже квантног интернет провајдера (наравно, у шали). Поносни смо што смо постигли ову прекретницу на одрживим системима квантне телепортације са високим перформансама. Резултати ће се додатно побољшати надоградњама система, које очекујемо да довршимо до другог квартала 2021“, рекла је Марија Спиропулу, професорка физике на „Калтеку“.

Квантни рачунари су способни да изврше прорачуне готово 100 билиона пута брже од најмоћнијег суперрачунара на свету. Тимови са Универзитета за науку и технологију Кине, као и „Гугл“, успели су да начине такве подвиге.

Ипак, ова технологија још увек није достигла тачку у којој се може применити и засад је ограничена на тестирање, али већ постоје велики планови. Тако америчко Министарство енергетике планира да изгради квантну мрежу између својих лабораторија у свим државама.

Ово откриће квантне телепортације поставља темеље квантне интернет услуге, што би био велики напредак за рачунарство, јер су квантни комуникациони системи бржи и сигурнији од уобичајених мрежа захваљујући употреби фотона – које није могуће хаковати – уместо рачунарског кода.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала