Захарова о најновијим потезима Вашингтона: Окрените се гласу разума, мислите на последице

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЗахарова: Оптужбе на наш рачун покушај ометања Бајдена да боље сарађује с нама
Захарова: Оптужбе на наш рачун покушај ометања Бајдена да боље сарађује с нама - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија не искључује могућност да су оптужбе о томе да је Москва умешана у сајбер напад на институције Америке покушај да се изабрани председник Џозеф Бајден спречи да успостави боље односе са Русијом, оценила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова.

„Не сме се искључити да је истински циљ нових оптужби на наш рачун – покушај да се спречи изабрани председник да успостави боље односе са Москвом, укључујући и питања међународне информационе безбедности“, рекла је Захарова на редовом брифингу за новинаре.

Подсетимо, амерички државни секретар Мајк Помпео и министар правде Вилијам Бар сугерисали да иза напада на америчка министарства и институције стоји Русија, али је актуелни председник Доналд Трамп изјавио да би и Кина могла да буде одговорна као и да су медији преувеличали обим напада.

Огласио се и изабрани председник Бајден који је Трампа позвао да утврди ко стоји иза напада који представља велику опасност по националну безбедност земље.

Захарова је истовремено рекла да је Русија забринута због нових америчких санкција, уведених против 40 руских компанија али и Министарства одбране. Позвала је Вашингтон да размисли о могућим последицама по билатералне односе и да послуша глас разума.

Према њеним речима, под „изговором бриге за америчке компаније које су наводно јако забринуте да неке осетљиве производе не продају неком другом, Вашингтон је предузео нови непријатељски корак према Русији“.

Америчко Министарство трговине објавило је раније списак од 103 компаније из Русије и Кине повезане са оружаним снагама, на које ће применити ограничења на извоз.

На списку су Министарство одбране Русије, велика предузећа ваздухопловне, свемирске и других индустрија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала