Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана

© AP Photo / Szilard KoszticsakВиктор Орбан и Ласло Трочањи
Виктор Орбан и Ласло Трочањи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Брисел има велики интерес да непослушног суверенисту Орбана, који му је трн у оку, склони са власти и зато ће на наредним парламентарним изборима мађарска опозиција која се с тим циљем ујединила, имати ветар у леђа од стране еврократа, сматра историчар Саша Адамовић.

Најновија вест да се шест најјачих опозиционих странака у Мађарској већ ујединило како би се на парламентарним изборима на пролеће 2022. са заједничким кандидатом за премијера супротставили Виктору Орбану и, како кажу, променили епоху, по оцени Адамовића није неочекивана.

Мађарској опозицији ветар у леђа због непослушног Орбана

За тако нешто, каже он,  било је подстицаја у европским антиорбановским медијима, с једне стране, а са друге стране, и у искуству са локалних избора у Будимпешти када је уједињена опозиција добила изборе и свог градоначелника.  

„Орбан јеполитичар кога већ дуже време брислеска биромкратија не гледа благонаклоно с обзиром на то да он већ годинама води у много чему суверенистичку политику у Мађарској. Од 2010. када се вратио на власт он је све изборе у Мађарској добијао веома убедљиво, двотрећинском већином“,  напомиње наш саговорник.

© AP PhotoВетар у леђа уједињеној мађарској опозицији против Орбана је бриселска еврократија којој је он са својом суверенистичком политиком већ дуго трн у оку.
Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана - Sputnik Србија
Ветар у леђа уједињеној мађарској опозицији против Орбана је бриселска еврократија којој је он са својом суверенистичком политиком већ дуго трн у оку.

Он подсећа да је своју суверенистичку политику демонстрирао заузимајући чврсту антимигрантску позицију, противећи се бриселској, што је потврдио и недавно када је заједно са Пољском буквално ставио вето на доношење новог седмогодишњег буџета ЕУ и корона Фонда, јер му се није допадала јасна тенденција Брисела да се меша у унутрашњу политику Мађарске.

Смета и Сорошу

Адамовић уз то указује и на Орбанов сукоб са Џорџом Сорошем, једном од најпрепознатљивијих представника америчке дубоке државе, такође по питању илегалних миграција. То је, како напомиње, кулминирало тиме што je Сорош морао да измести свој универзитет из Мађарске.

„Све се то накупило и очито да се Виктор Орбан својом суверенистичком политиком итекако замерио брислексим еврократама и сасвим је сигурно да је и подстицај за уједињење мађарске опозиције стигао и из тих кругова“, нема дилему наш саговорник.

На питање како би изгледала та „смена епоха" којој се нада опозиција, он каже да би то у ствари вратило Мађарску на онај колосек од пре 2010. и доласка Орбана на власт и пристанак на политике којима се он сада супротставља. Он, међутим, указује на још један моменат.

© AP Photo / Virginia MayoСвоју суверенистичку политику Орбан је демонстрирао и ових дана када је заједно са Пољском ставио вето на доношење новог седмогодишњег буџета ЕУ и корона Фонда, јер му се није допадала тенденција Брисела да се меша у унутрашњу политику Мађарске.
Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана - Sputnik Србија
Своју суверенистичку политику Орбан је демонстрирао и ових дана када је заједно са Пољском ставио вето на доношење новог седмогодишњег буџета ЕУ и корона Фонда, јер му се није допадала тенденција Брисела да се меша у унутрашњу политику Мађарске.

„Проблем са уједињавањем мађарске опозиције је тај што је њена најважнија странка, која је била на власти до 2010. позната по криминалу и корупционашким аферама и у многоме је „заслужна“ за повратак Орбана на власт и успон његове странке Фидес“. 

Циљ оправдава средство

Он напомиње да је део те уједињене коалиције и тврда десна странка Јобик, позната по својим радикалним националистичким ставовима која се наводно трансформисала и постала умеренија. Из искуства знамо, додаје он, да су и такве странке у широким коалицијама прихватљиве за Брисел, без обзира на идеолошка опредељења, само ако послуже циљу.

„До 2022. има доста времена али ће уједињена опозиција која ће, сасвим сигурно, имати ветар у леђа од стране Брисела све покушати да на следећим изборима свргне са власти Виктора Орбана. Имају и охрабрење у томе што су то успели у главном граду Мађарске. Међутим, дискутабилан је сам програм те уједињене опозиције јер је препун општих места и не нуди бог зна шта ново. То је залагење за ону политику која је у претходном периоду Мађарску довела у велике проблеме“,  истиче саговорник Спутњика.

Он је мишљења  да ће грађани Мађарске морати да буду врло опрезни. Подсећа да је због корупционашких и криминалних афера тада владајућа странка са премијером Ференцом Ђурчаном, изгубила изборе 2010. Сада је то најјача  опозициона странка, а Ђурчан иако се сам држи у сенци, новој опозиционој коалицији покушава да наметне своју супругу као заједничког кандидата за премијера.

Зашто се бриселским еврократама диже коса на глави
© REUTERS / JANEK SKARZYNSKIАко ће рушењу Орбана помоћи као део опозиционе коалиције и радикална десничарска странка Јобик која се прославила нацистичим поздравима и паљењем заставе ЕУ, Бриселу то није сметња.
Бриселски ветар у леђа мађарској опозицији за рушење Орбана - Sputnik Србија
Ако ће рушењу Орбана помоћи као део опозиционе коалиције и радикална десничарска странка Јобик која се прославила нацистичим поздравима и паљењем заставе ЕУ, Бриселу то није сметња.

Адамовић каже да му се чини да је та коалиција заправо мачка у џаку и да смо то имали прилику да гледамо у другим државама када су се уједињавале странке које међусобно нису имале ништа заједничко осим циљ да некога оборе са власти.

На питање да ли је то обарање са власти више унутрашња потреба или потреба спољног фактора, наш саговорник каже да Орбан води суверенистичку политику, политику заштите националних и државних интереса.

„То је политика која је успела да реши бројне мађарске, пре свега, економске проблеме. Због такве политике заправо Орбан је гурао прст у око Бриселу или неким најмоћнијим државама ЕУ које нису биле задовољне политиком Мађарске, али не само њеном. Мађарска је веома утицајна у  Вишеградској групи коју још чине Словачка, Пољска и Чешка и представљају један веома озбиљан блок држава које деле многе заједничке вредности“, напомиње Адамовић.

Зато и сматра да је велики интерес Брисела с обзиром на однос према Орбану и његовом залагању за један нови модел који се зове нелиберална демократија, од којег се, како каже, бриселским еврократама диже коса на глави, да све учине да помогну мађарску опозицију да га скину са власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала