Измјене Закона о слободи вјероисповијести добиле зелено свијетло скупштинског одбора

© Sputnik / Небојша ПоповићЗаконодавни одбор Скупштине Црне Горе
Законодавни одбор Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједница Законодавног одбора црногорског парламента на којој се расправљало о измјенама и допунама закона о слободи вјероисповјести обиљежена је веома оштрим тоновима опозиције коју су измјене закон о слободи вјероисповјести окарактерисале као “атак на Црну Гору” и преписивање највредније црногорске имовине на име “друге државе”.

Са друге стране, нова власт је поручила да се више никада у Црној Гори неће доносити одлуке које су у супротности са  већинском вољом грађана.

Представник предлагача министар људских и мањинских права Владимир Лепосавић је образлажући Предлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, казао да су разлози да се у постојећем важећем Закону налазе норме које су очигледно неуставне и које су нелегитимне.

“Нелегитимне у смислу неодобравања и јасног противљења грађана. Њихова очигледна несагласност са основним правним стандардима. Два су главна проблема. Први се тичу имовинско правног спора. У предлогу измјена елиминисањем норми 62,63, 64 уклања се правни хибрид о доказивању власништва над имовином. Предложене норме у измјенама и допунама враћају правну сигурност цркава и вјерских заједница. Имамо одредбе које су везане за регистрацију који би требало да служи правној сигурности. Међутим у овом закону је извршена намјерна и злонамјерна конфузија. Закон је сам по себи контрадикторан. Спроведен је циљ увођења дискриминације".

С обзиром да се ради о хитности спроведене су, казао је Лепосавић, интензивне консултације гдје су вјерске заједнице дале своје сугестије.

“Апсолутно сам сигуран да се успјело да се либерални карактер закона одржи, и да нема дискриминације између вјерских заједница”, поручио је Лепосавић.

Опозиција: Закон удар на Црну Гору

Посланица СДП-а Драгиња Вуксановић је казала да не постоје нелегалне и нелегитимне правне норме. Она је додала да је нови закон неуставан јер је “писан у Цркви друге државе”.

"Уважени министре, само три дана након што сте сјели у столицу министра имали сте спреман закон. Нећемо вам дозволити да се закони ове државе пишу у другој држави и да окупирате Црну Гору. Позивате се на члан Устава који уопште не постоји и на члан закона о државној управи који уопште не постоји. Овај закон је супротан Уставу јер је удар на Црну Гору", казала је Вуксановић.

Она је додала да им Начертаније никада неће ближе од устава књажевине Црне Горе,  те пребацила да се о измјенама закона није разговарало са ЦПЦ.

Вуксановићева је измјене закона о слободи вјероисповјести назвала окупацијом Црне Горе и асимилацијом Црногораца.

Драгутин Паповић(ДПС) казао је да је владика Јоаникије јавно изјавио да су “наши правници” урадили.измјене закона.

“СПЦ је јавно признала да је она предлагач закона, а Лепосавић је само заступник СПЦ. Овај предлог закона је правно насиље над уставним поретком Црне Горе", казао је посланика ДПС-а И навео да је ово “увођење неформалне теократије у Црној Гори”.

Претходна власт обманула грађане да је закон у складу са препорукама Венецијанске комисије

Владимир Мартиновић из Демократске Црне Горе највише се осврнуо на чињеницу да је претходна Влада обманула јавност да је закон имао зелено свјетло венецијанске комисије, наводећи да није тачно да су уважени приједлози Венецијанске комисије.

"Тадашња власт је грубо обманула грађане Црне Горе. Немојте се позивати на Венецијанску комисију јер имате толико препорука које нијесте уважили да је то скандалозно".

Вуксановић Станковић из СДП је одговорила да је уколико се закон изгласа, завршено са грађанском Црном Гором.

Никада више против већинске воље грађана

Марко Ковачевић (НСД) поручио је да више никада нећемо доносити одлуке које су у супротности са  већинском вољом грађана, као сто је био случај са признањем Косова и уласка у НАТО.

Мартиновић је из Демократа је додао да  мишљење Венецијанске комисије јасно а то је да  терет доказивања није на ономе ко има прави својине већ на ономе ко тврди да је та имовина његова.

© Sputnik / Небојша ПоповићБурна расправа на седници Законодавног одбора поводом измена Закона о слободи вероисповести
Измјене Закона о слободи вјероисповијести добиле зелено свијетло скупштинског одбора - Sputnik Србија
Бурна расправа на седници Законодавног одбора поводом измена Закона о слободи вероисповести

“Превише препорука Венецијанске комисије није уважено”, оцијенио је Мартиновић уз опаску да се радује се што ће доћи до промјене закона који је као никад у историји подијелио црногорско друштво.

“Све спорове које је држава водила против Цркве она је и изгубила. Коме ће Цркве припадати у наредном периоду неће одлучивати нико осим судови”, казао је Мартиновић.

Министар правде Владимир Лепосавић одлучио је да не одговара на коментаре које су изнијели представници опозиције.

Гласовима седам посланика владајуће већине Законодавни одбор Скупштине Црне Горе изјаснио се да је Предлог закона о измјенама Закона о слободи вјероисповијести у складу са Уставом Црне Горе.

Расправа у Скупштини 28. децембра

Премијер Здравко Кривокапић предложио је Скупштини да се допуни дневни ред сједнице Скупштине Црне Горе, заказане 28. децембра, са Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

Овај приједлог Кривокапић је доставио предсједнику Скупштине Алекси Бечићу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала