Мутирани вирус короне није откривен у Србији

CC0 / Пиксабеј / Вирус корона – илустрација
Вирус корона – илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан Кризног штаба, епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је данас да још није утврђен нови сој, то јест присуство мутираног вируса у Србији.

„Наше колеге имунолози и молекуларни биолози нису установили мутирани вирус у Србији. Имамо јако добар тим имунолога и молекуларних биолога који су респектабилни у светским размерама, не само у хуманој, већ и ветеринарској медицини“, објаснио је он.

Тиодоровић је на конференцији за штампу казао да они раде интензивно 24 сата и прате могућу појаву мутираног типа у циљу да ту појаву откријемо на време, преноси Танјуг.

„Све те мере везане за мутирани тип ми ћемо пратити даље. Ми из медицинског дела Кризног штаба смо били за обустављање авио-саобраћаја са Великом Британијом као што су многе земље ЕУ учиниле. Али процена је да то за сада не угрожава нашу земљу, да се може контролисати ситуација већ утврђеним мерама и ПЦР тестом који је обавезан“, додао је он.

Тиодоровић је рекао да треба бити свестан да вируси имају способност мутације и да се то дешава.

Указао је да неки говоре да имамо више од 200 мутација вируса у свему.

С тим у вези подсетио је да су у Великој Британији мутације довели у везу са Аустралијом и Јужном Африком.

„Цео свет је једно село, и сви смо упућени једни на друге. Морамо добро сарађивати да предупредимо појаву мутираних типова вируса“, закључио је он.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала