Научници објавили: Када умре, човек је тога свестан

© Fotolia / Andrea DantiМозак
Мозак - Sputnik Србија
Пратите нас
Особе које умру ипак остају још неко време свесне свега што се око њих догађа, напомињу научници.

Људски мозак још увек ради након што срце престане. Другим речима, мозак зна да сте мртви. То је показало истраживање спроведено на Универзитету Стони „Брук скул оф медисин“ у Њујорку. 

Они који су преживели срчани удар и „вратили се“ након клиничке смрти, често сведоче како су знали шта се око њих догађало, чули су и када су лекари прогласили време њихове смрти, односно, време када им је срце стало. Вођа пројекта, доктор Сам Парнија са споменутог универзитета, појаснио је како се током истраживања показало да особе које се „врате у живот“ након тог искуства имају појачану жељу да помажу другима, преноси Вечерњи лист.

„Описивали су своја искуства како су гледали докторе и медицинско особље како раде и покушавају да их спасу, били су свесни свега“, рекао је Парнија за „Лајв сајенс“: Доктори проглашавају време смрти када срце престане да ради, но мозак је и даље жив. Када се особи са застојем срца даје вештачко дисање и масира срце како би се вратила у живот, мозак тада добија 50 посто потребног кисеоника, појашњава, што одржава неке његове функције.

Мождане ћелије могу бити активне и сатима након што срце престане да ради, пише Дејли мејл. Што дуже пружате умирућем вештачко дисање и масажу срца, дуже ће се одржавати и та делимична мождана активност, али успорено.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала