Празновање какво се не памти: Овакво Бадње вече и Божић свет није видео /фото/

© Emrah GurelМиса у Ватикану
Миса у Ватикану - Sputnik Србија
Пратите нас
Пандемија вируса корона утицала је на готово све аспекте живота, те верници који данас славе Божић по грегоријанском календару проводе најрадоснији хришћански празник другачије него претходних година. Призори које смо навикли да виђамо ранијих година током божићних празника широм света данас су незамисливи.

У ово доба године, пре појаве вируса короне, на градским трговима широм света организовани су божићни сајмови где се на хиљаде људи окупљало да у празничној атмосфери пазари поклоне, украсе, честитке, слаткише… Празничну атмосферу употпуњавала је музика и новогодишња расвета, а гужве су биле неизбежне.

Корона је овакве манифестације бацила под ноге и згазила. Због строгих епидемиолошких мера, које између осталог подразумевају физичко дистанцирање и забрану окупљања великог броја људи, божићни сајмови су отказани.

Строге мере утицале су и на одржавање миса на Бадње вече. Промењен је термин одржавања, као и број људи на миси.

Папа Фрања је у четвртак два сата раније него што је уобичајено одржао мису у задњем делу базилике Светог Петра, а присуствовало је мање од сто људи, уз неколико кардинала и бискупа. У нормалним околностима миса се одржава у главном делу базилике, када обично дође до 10.000 људи.

Сви осим папе и чланова малог хора носили су заштитне маске током мисе, која је почела раније како би малобројни присутни могли да се врате својим домовима пре полицијског часа који почиње у десет сати увече.

Слично је било и на мисама у другим градовима - мањи број људи са заштитним маскама, на одстојању од два метра.

Папа ће данас прочитати "Урби ет Орби" поруку из сале унутар Ватикана уместо са балкона на Тргу Светог Петра, када се обично окупи на десетине хиљада људи.

Како је Божић породични празник, време које треба провести са својим најмилијима, власти широм света покушавају да балансирају између избегавања ширења корона вируса и омогућавања људима да славе са породицом и пријатељима.

Велики део Енглеске је под најстрожим ограничењима за ковид 19 од 26. децембра, саопштила је британска влада, док се веома заразни сој вириса и даље шири.

Људима који живе у Енглеској у подручјима нивоа четири неће бити дозвољено да се виђају са другима током Божића, а сви остали моћи ће да виде породицу и пријатеље само 25. децембра. У Велсу ће два домаћинства моћи да се мешају на Божић, а у Шкотској три.

Влада у Холандији је ограничила окупљање на две особе уз привремено олакшање подижући ограничење на три одрасла посетиоца током три дана око Божића.

Шведска је затворила границу са Данском у поноћ 21. децембра на месец дана како би избегла да грађани похрле у Шведску у божићну куповину.

Закључавање широм Италије биће на снази током већег дела зимских празника - продавнице које не продају неопходну робу су затворене између 24. и 27. децембра, 31. децембра и 3. и 5. јануара. Грађанима ће бити дозвољено да путују само због посла, здравља или хитних разлога.

Хрватска је Божић дочекала у незапамћеним условима - забрањени су јавни догађаји, као и свако окупљање више од 25 особа на отвореном.

Хрвати не могу да напусте жупанију у којој живе између 23. децембра и 8. јануара.

Током приватних окупљања током сезоне празника неће бити дозвољено више од 10 људи из максимално два домаћинства. Ноћни полицијски час започеће у 21 сат, уместо у 23 сата.

Полицијски час у Шпанији биће олабављен за празнике и до 10 људи по домаћинству ће моћи да се окупи за Божић и Нову годину. Кретање између региона биће ограничено на посете породице и блиских пријатеља између 23. децембра и 6. јануара, осим ако региони не наметну строжа правила.

У Немачкој су отворене само основне продавнице од 16. децембра до 10. јануара. Приватна окупљања остаће ограничена на највише пет особа из два домаћинства, а правила ће се ублажити током божићних празника када ће бити дозвољено окупљање до 10 људи.

Фризерски салони и књижаре поново су отворене током божићне сезоне у Грчкој, остала ограничења остаће на снази до 7. јануара. Цркве ће се отворити за божићне и богојављенске литургије 25. децембра и 6. јануара, са ограниченим бројем верника.

Француска је укинула наредбу о боравку код куће 15. децембра и заменила је ноћним полицијским часом, који није важио на Бадње вече.

Мађарска је задржала ограничења, укључујући полицијски час, да би сузбила ширење инфекција корона вирусом, најмање до 11. јануара.

Норвежани ће моћи да позову до 10 гостију у два наврата између Божића и Нове године…

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала