Први велики потез Срба у борби за своја права у Словенији

© Flickr / Francisco AntunesЗаставе Словеније и ЕУ вијоре се у Љубљани
Заставе Словеније и ЕУ вијоре се у Љубљани - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Савез Срба Словеније упутио је Влади Републике Словеније формалну иницијативу за преиспитивање могућности о увођењу регистра верске и националне припадности.

Председник Савеза Срба Словеније, мр Владимир Кокановић, истиче да је стратешки циљ ове иницијативе да се свим грађанима Словеније омогући да се слободно изјасне о својој верској и националној припадности као и да, уколико желе, тај њихов податак буде евидентиран од стране надлежних институција у посебном регистру.

„На тај начин држава би имала јасне и поуздане податке о верској и националној структури становништва што би могло да послужи као адекватан и легитиман правни основ надлежним институцијама приликом спровођења и утврђивања резултата пописа становништва“, наглашава Кокановић.

Он истиче да је изјашњавање о верској и националној припадности од стратешког значаја за српску заједницу, јер би помогло напорима да Срби у Словенији остваре већа права, попут добијања двојног држављанства и статуса националне мањине.

„Поред тога наша иницијатива има и много шири карактер јер ми инсистирамо да се право на изјашњавање о верској и националној припадности призна свим становницима Словеније, па тако и самим Словенцима“, поручује Кокановић. Он очекује од словеначке владе да у најскорије време размотри поднету иницијативу.

Иницијатива је у писаној форми прослеђена Служби за законодавство и Канцеларији за питања народности Владе Републике Словеније, саопштио је Савез Срба Словеније. 

Срби  обележавају Видовдан на Газиместану. - Sputnik Србија
Почиње још једна битка за права Срба — овога пута у Словенији

У иницијативи се, између осталог, истиче да је изјашњавање о верској и националној припадности основно људско право које поред Устава Републике Словеније гарантује и низ обавезујућих међународних докумената, међу којима посебно место заузимају конвенције Уједињених нација, Европска повеља о заштити људских права као и Повеља Европске уније о основним правима.

Посебно се наглашава да је иницијатива у складу са извештајем Одбора министара Савета Европе који су пре неколико месеци позвали Владу Словеније да као аутохтоне заједнице призна српску, немачку и хрватску националну заједницу у Словенији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала