Шта повезује песме Павла Вуисића, посаду Апола 11 и ципеле Ружице Сокић?

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
Сценарији које је Павле Вуисић писао за филм и рукописи његових песама, ципеле Ружице Сокић, фудбалска лопта Ивана Бекјарева са потписима репрезентативаца Гане, цвеће које је Иво Андрић 1967. поклонио Бранки Веселиновић, фотографија са потписима посаде Аполо 11, део је заоставштине коју чува „Адлигат“.
Орбита културе: Виктор Лазић, Мухарем Баздуљ, Јелена Спаић, Софија Лундберј, Александра Савић, Стефан Миленковић, Никола Пејаковић

О вредностима које су трајно смештене у овом Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу, о драгоценим предметима из 400 заоставштина, као и о 60 целих легата људи и породица које су у темељу модерне Србије и српске културе - о свему томе разговарамо са председником Адлигата Виктором Лазићем.

По чему ћемо све памтити недавно преминулог британског писца Џона ле Кареа, творца најпознатијих шпијунских романа с темама из времена Хладног рата, за Спутњик открива писац и преводилац Мухарем Баздуљ.

Зашто је и на који начин изложба „Незаштићени сведок бр.2:МММ“ постављена у Музеју науке и технике инспирисана музиком Луа Рида са албума „Metal Machine Music“, може ли бука познатог музичара пробудити успаване музеје -  разговарамо са једном од ауторки поставке Јеленoм Спаић.

Шта одржава нашу цивилизацију, да ли ће свет нестати, ако наставимо да будемо себични, и да ли је из таквих размишљања настао роман „Храст је и даље ту“, у ексклузивном разговору за Спутњик открива шведска књижевница Софија Лундберј, нашим читаоцима најпознатија по роману „Црвени адресар“.

О чему говори изложба „Прича о нама“ којом Природњачки музеј обележава 125 година од оснивања, како су стваране колекције током протеклих деценија и шта нам све данас нуде – за „Орбиту културе“ говори музејска саветница Александра Савић.

Да ли је сећање на детињство, упркос блиставој каријери дугој три деценије, један од разлога повратка кући, у Србију, питамо прослављеног виолинисту Стефана Миленковића.

Наш гост је и глумац, редитељ, сценариста и музичар Никола Пејаковић, који нам открива како је настала серија „Кости“ која је шокирала Србију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала