У Русији вакцинисано 700.000 људи: Без тежих алергијских реакција на „Спутњик Ве“

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПроизводња вакцине "Спутњик Ве" у Казахстану
Производња вакцине Спутњик Ве у Казахстану - Sputnik Србија
Пратите нас
Теже алергијске реакције на руску вакцину против вируса корона „Спутњик Ве“ нису забележене током клиничких испитивања, као ни од тренутка пуштања вакцине у цивилни промет, рекао директор центра „Гамалеја“ Александар Гинцбург, преноси телевизија „Русија 24“.
„Нису забележене теже алергијске реакције приликом употребе вакцине 'Спутњик Ве', током прве, друге и треће фазе клиничких испитивања, као ни за време цивилног промета“, рекао је Гинцбург, коментаришући вести о алергијској реакцији која се јавила код седам држављана САД након примања вакцине америчке компаније „Фајзер“.

Стручњак је додао да је око 700.000 Руса примило вакцину „Спутњик Ве“.

„Министарство здравља, заједно са Федералном службом за надзор у сфери здравства строго прати све нежељене реакције“, рекао је Гинцбург.

Раније је Управа за квалитет хране и лекова САД саопштила да се анализира око пет случајева код којих је дошло до алергијске реакције на вакцину, коју је одобрио регулатор. Према мишљењу стручњака, алергијску реакцију може изазвати хемијска супстанца полиетилен гликол, која није само у саставу „Фајзерове“ вакцине, него и вакцине компаније „Модерна“. Број случајева са алергијском реакцијом је порастао на седам.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала