Захарова о британским оптужбама на рачун Русије: Оправдавање агресивне политике НАТО-а

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва је изненађена изјавама министра одбране Велике Британије Бена Волеса о томе да се Русија наводно „дрско понаша“ у близини морских и ваздушних граница Британије, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, истичући да је њихов крајњи циљ јасан, а то је оправдавање агресивног понашања НАТО.

„Лондон наставља да користи недоказане оптужбе за вршење притиска на Русију и одржавања антируског расположења у британском друштву. Притом, њихов крајњи циљ је очигледан – оправдавање агресивне политике НАТО-а у целини и делимично Велике Британије“, истакла је Захарова.

Захарова је указала на то да НАТО није испунио обећање да се неће ширити на Исток.

„Војна инфраструктура НАТО приближава се руској граници, распоређују се мултинационални контигенти у Балтичком региону, формирају се напредни центри тешког наоружања у Европи, повећава се интензитет војних вежби, модернизује се војна инфраструктура, повећавају се војни буџети држава-чланица Алијансе...Принуђени смо да реагујемо како бисмо компензовали нове претње по безбедност земље. То је законско право сваке суверене државе“, истакла је портпаролка.

Према њеним речима, интервју британског министра потврђује став Лондона „да не жели да суштински разговара о нагомиланим проблемима и несугласицама кроз професионални дијалог“.

Она је подсетила да је Русија у потпуности испунила своје обавезе везане за уништавање залиха хемијског оружја, што је завршено пре три године под надзором Организације за забрану хемијског оружја.

Министар одбране Велике Британије је раније у интервјуу за лист „Телеграф“ рекао да поступци Русије „изазивају забринутост“, што је повезано са повећањем активности Русије у британским водама и у ваздушном простору. Према његовим речима, Велика Британија жели да успостави односе са „руским народом“, али је истовремено упозорио да то неће бити лако, јер је Русија наводно „употребила нервни агенс на улицама Енглеске“. Волас такође сматра да због инцидената у Солзберију Лондону неће бити лако да побољша односе са Москвом.

Случај Скрипаљ

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта 2018. у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, које британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорички пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала