Кон: Лекари против прославе Нове године, спремни смо и на протест, у јануару 50.000 доза вакцина

© Tanjug / ZORAN ZESTICДр Предраг Кон прима Фајзерову вакцину против вируса корона
Др Предраг Кон прима Фајзерову вакцину против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Медицински део Кризног штаба је против дозволе за прославу Нове године, рекао је епидемиолог Предраг Кон и додао да ће у јануару у Србију стићи 50.000 доза вакцина против вируса корона.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће током јануара на сваких седам дана долазити нове количине „Фајзерове“ вакцине, што би било око 50.000 доза у јануару, преноси Б92.

Он је за ТВ Нова С навео да је Србија очекивала 340.000 доза вакцине у првом кварталу, укључујући и кинеске и руске вакцине, али да ће стићи око 290.000, јер „Фајзер“ не успева да испоручи све тражене количине.

„Очекује се и даљи рад Агенције за лекове и медицинска средства, тестирања узорака (кинеског и руског произвођача) које су добили. По информацијама које су саопштаване, све вакцине се очекују већ у јануару... Не можемо очекивати да сваки дом здравља има све три врсте вакцине. Ако неко жели (вакцину) искључиво једног произвођача, онда ће можда морати да сачека“, рекао је Кон.

Члан Кризног штаба је рекао да Србија годинама спроводи вакцинацију против грипа са око 300.000 доза, што значи да ће приближне бројеве остварити већ током првог тромесечја.

Члан Републичког кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон - Sputnik Србија
Кон: Колико ја знам, чиповање вакцинама није могуће

Кон је рекао да је медицински део Кризног штаба спреман на „протест“ у случају да се попуштање противепидемиолошких мера одужи, а да ће у понедељак бити саопштена која ће ограничења бити на снази за предстојеће празнике.

„Сви смо спремни да јавно кажемо да смо против попуштања и (дозволе) за прославу Нове године. Болнице су и даље пуне, имамо велики број људи на интензивној нези и на респиратору... Славље уз певање је потпуно неприхватљиво и никако не сме да буду дозвољено“, рекао је епидемиолог, уз напомену да лекари не могу да гледају економске факторе приликом доношења оваквих одлука.

Говорећи о шопингу, Кон је рекао да тржни центри морају да раде у складу са препорукама, које подразумевају ковид-редаре, и ограничавање броја људи у затвореном простору.

Он је изјавио и да се након вакцине коју је примио раније ове недеље, осећа добро, а да су болови у руци који су се јавили трајали само један дан.

„Већ недељу дана након друге дозе постоји заштита, а антитела почињу да се стварају након две недеље“, додао је Кон.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала