Миноловац са јединственим трупом: Брод нове генерације попунио редове Тихоокеанске флоте /видео/

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаНови миноловац руске флоте "Јаков Баљајев"
Нови миноловац руске флоте Јаков Баљајев - Sputnik Србија
Пратите нас
Брод нове генерације, миноловац „Јаков Бељајев“, ушао је у састав Тихоокеанске флоте. У луци у центру Владивостока је одржана свечана церемонија током које је на броду развијена Андрејевска застава, преноси телевизија „Звезда“.

„Јаков Бељајев“ је први брод те класе који ће од сад служити у саставу Тихоокеанске флоте. Миноловац је предвиђен за тражење и уништавање свих врста савремених морских мина на безбедној удаљености. Брод је јединствен по томе што поседује највећи на свету труп направљен од монолитног фибергласа, који је лакши и чвршћи од метала. 

Брод је опремљен најсавременијом технологијом – поседује аутоматизовани систем за управљање противминским акцијама и артиљеријски систем АК-630. Добио је име по хероју Совјетског Савеза, учеснику у Совјетско-јапанском рату Јакову Бељајеву.

Запремина брода је 890 тона, дужина 62 метра, ширина 10 метара, брзина при пуном депласману 16,5 чворова, а посаду чине 44 особе.

Бродови пројекта 12 700, којима припада и „Јаков Баљајев“, поседују јединствени, највећи на свету труп направљен од монолитног фибергласа. Не подлеже корозији, а уз поштовање правила за коришћење може практично вечно да служи.

„Јаков Баљајев“ је четврти брод ове серије. Пре њега су изграђени главни „Александар Обухов“, први серијски „Иван Антонов“ и „Владимир Јемељанов“. У Средње-Невском бродоградилишту праве се још четири брода Пројекта 12700: „Георгиј Курбатов“, „Петар Иљичов“, „Анатолиј Шлемов“ и „Лaв Чернавин“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала