Од стратешких бомбардера до борбених робота: Ново руско оружје за 2021. /видео, фото/

© Фото : Фотохост-агентство / Уђи у базу фотографијаСтратешки бомбардер носач-ракета Ту-160
Стратешки бомбардер носач-ракета Ту-160 - Sputnik Србија
Пратите нас
Модернизација руске војске је у замаху, са бројним новим оружјем које улази у употребу и масовну производњу, од стратешких бомбардера до борбених робота.

Руска војска добиће у 2021. години бројне нове системе, а ово су неки од њих, пише РТ.

Интерконтинентална ракета РС-28 „Сармат”

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат" са космодрома "Плесецк" у Архангелској области
Од стратешких бомбардера до борбених робота: Ново руско оружје за 2021. /видео, фото/ - Sputnik Србија
Лансирање интерконтиненталне балистичке ракете "Сармат" са космодрома "Плесецк" у Архангелској области

Интерконтинентална ракета „Сармат”, или РС-28, има домет од 18.000 километара, што значи да може да погоди циљ било где на планети, опремљена је МИРВ бојевим главама. Експерти тврде да од „Сармата“ нема заштите и да га „никаква противракетна одбрана“ не може приметити. Поред тога, она може бити опремљена хиперзвучним ракетама „Авангард“.  

Његове ракете користе навођену хиперсоничну технологију, што значи да ће све бојеве главе стићи до циља, а може да носи 10-15 нуклеарних бојевих по 750 килотона.

„Циркон“ хиперсонична ракета

Ракета „Циркон“ је првенствено противбродска ракета, али може да уништава и копнене циљевe. Креће се хиперсоничном брзином од осам до девет маха, односно до 11.000 километара на час и домет јој је до хиљаду километара. Због својих карактеристика, будући да је бржа од било које друге противбродске ракете на свету, недостижна је за средства противваздушне одбране.

Стратешки бомбардер ТУ-160М/М2

© AP Photo / Misha JaparidzeСтратешки бомбардер добиће нову авионику, моторе и наоружање
Од стратешких бомбардера до борбених робота: Ново руско оружје за 2021. /видео, фото/ - Sputnik Србија
Стратешки бомбардер добиће нову авионику, моторе и наоружање

Овај авион је вишенаменски надзвучни носач стратешких ракета. Обновљени стратешки бомбардер биће опремљен комплетно новом авиоником и унапређеним моторима, као и новим типовима далекометног оружја.

Ту-160М/М2 биће основа руских стратешких ваздухопловних снага у будућности. Први лет требало би да забележи 2021, док се серијска производња очекује 2023.

С-500 „Прометеј“

С-500 „Прометеј“ је нова генерација противваздушног система који је дизајниран да истовремено прати више мета. У 2021. треба да уђе у серијску производњу.

Ради се о петој генерацији система земља-ваздух дугог домета, који је способан да гађа балистичке ракете чак и ван атмосфере. Има домет од 600 километара и може да у исто време неутралише до 10 циљева који лете брзином мањом од седам километара у секунди. Способан је да обара и хиперсоничне крстареће ракете.

СУ-57 ловац пете генерације

Су-57. ловац пете генерације, дизајниран је да уништава било коју врсту циљева у ваздуху, на мору или на земљи. Може да крстари надзвучном брзином и невидљив је за радаре.

Тенк Т-14 „Армата“

Нови тенк Т-14 „Армата“ у службу улази крајем ове и почетком следеће године. Ради се о првом тенку који је дизајниран на основу доктрине о борбеним дејствима умреженим информационим технологијама. Главни задатак му је извиђање, циљање и управљање ватром артиљеријских и ПВО система и тенковских јединица.

© Sputnik / Александр Вильф / Уђи у базу фотографијаКолона тенкова Т-14 "Армата" пред пробу за Параду победе у Москви
Од стратешких бомбардера до борбених робота: Ново руско оружје за 2021. /видео, фото/ - Sputnik Србија
Колона тенкова Т-14 "Армата" пред пробу за Параду победе у Москви

„Армата“ има редукован радарски, инфрацрвени и магнетски профил, па се сматра и „невидљивим тенком“.

Опремљена је реактивним оклопом четврте генерације који гарантује заштиту од 95 одсто против преносивих противоклопних система.

Његов вишеслојни и керамички предњи оклоп штити као класични метални оклоп дебљине један метар, па га ниједна постојећа граната или противтенковска ракета не може пробити.

Самоходна хаубица 2С35 „Коалиција-СВ“

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСамоходна артиљеријска хаубица "Мста С" и самоходне артиљеријске хаубице "Коалиција СВ" на војној паради у Москви
Од стратешких бомбардера до борбених робота: Ново руско оружје за 2021. /видео, фото/ - Sputnik Србија
Самоходна артиљеријска хаубица "Мста С" и самоходне артиљеријске хаубице "Коалиција СВ" на војној паради у Москви

Прве самоходне хаубице овог типа стигле су у руску артиљерију у мају ове године, а у 2021. њихов број би требало значајно да порасте.

Ради се о новој генерацији самоходног артиљеријског оруђа, калибра 152 милиметра, које може да испаљује више од 10 граната у минути, више него било који други артиљеријски систем. Има аутоматизован систем за навођење, нишањење и праћење мета.

Тос-2 „Тосочка“ вишецевни бацач

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаВишецевни ракетни лансер ТОС-2 "Тосочка" на Паради победе у Москви
Од стратешких бомбардера до борбених робота: Ново руско оружје за 2021. /видео, фото/ - Sputnik Србија
Вишецевни ракетни лансер ТОС-2 "Тосочка" на Паради победе у Москви

Термобарични вишецевни ракетни бацач Тос-2 је постављен на шасију са точковима, чиме је његов распон кретања значајно повећан. Има и систем пуњења које га значајно олакшава, као и аутоматизован систем нишањења, гађања и навигације, тако да може да дејствује и са позиција које нису претходно припремљене.

Амерички медији га по ефикасности пореде са чувеном „Каћушом“, а има и оклоп који штити посаду од пешадијског оружја.

Борбени робот Уран-9

Уран-9 је борбени робот тежак 12 тона, намењен извиђању, ватреној подршци и антитенковском дејству. Има аутоматски топ калибра 30 милиметара и митраљез од 7,62 милиметра. Носи и комплекс „Атака“ са противтенковским ракетама, противавионске ракете „Игла“, те реактивне бацаче пламена „Шмељ М“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала