Одлазак Џорџа Блејка: Легендарни двоструки шпијун који је радио за совјетску службу

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаОдлазак Џорџа Блејка: Легендарни двоструки шпијун који је радио са совјетску службу
Одлазак Џорџа Блејка: Легендарни двоструки шпијун који је радио са совјетску службу - Sputnik Србија
Пратите нас
Џорџ Блејк, легендарни совјетски обавештајац, преминуо је у Москви у 99. години, саопштила је руска Спољна обавештајна служба.

У Русији је слављен као херој, а у Британији су га прогласили за издајника.

Родио се 11. новембра 1922. године  у Ротердаму. Отац му је био сефардски Јеврејин из Египта, а мајка Холанђанка. Једно време живео је у Египту где је ишао у енглеску школу.

Почетак Другог светског рата затекао га је у Холандији где је био у посети мајци. Током рата био је и члан холандског Покрета отпора.

Августа 1944. године врбован је за рад у холандском одељењу британске обавештајне службе МИ 6, а по завршетку Другог светског рата служба га је оријентисала на Совјетски Савез.

 У Хамбургу је научио руски језик, а 1948. године послат је у Сеул како би прикупљао податке о совјетском Далеком истоку, Сибиру, Манџурији.

Међутим, када је почео рат између две Кореје завршио је у логору, а 1951. године је сам предложио совјетској обавештајној служби сарадњу и потом одао вредне податке о енглеским службама.

Блејк је заслужан за то што је спречена операција „Берлински тунел“ коју су 50-тих година прошлог века покренуле америчка и енглеска специјална служба с намером да прислушкују Совјете.

Наставио је да ради за СССР а 1961. је позван у Лондон на саслушање, након чега га је суд осудио на 42 године затвора.

Након што је провео четири године у затвору побегао је из затвора и 1965. је пребегао у Москву.

Потом је добио и совјетско држављанство. Носилац је више ордена и одликовања.

Телеграм саучешћа поводом његове смрти упутио је и председник Русије Владимир Путин, истакавши да је Блејк био изузетан професионалац, одважан човек, чврстог карактера. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала