Бекство од демократа: Амерички крупни бизнис напушта Калифорнију и Њујорк

© AP Photo / Mary AltafferВол стрит
Вол стрит - Sputnik Србија
Пратите нас
Све више крупних америчких корпорација затвара своја седишта у државама демократа и сели се код републиканаца због пореза и из сличних „техничких“ разлога. Информација нема директне везе с преузимањем власти у САД од стране демократа. Реч је о чистој економији.

Чињенице су следеће: објављено је да финансијски гигант „Голдман Сакс“ намерава да се пресели из Њујорка на Флориду. Високотехнолошки гигант „Оракл“ спрема се да побегне из калифорнијског демократског бастиона, пратећи „Хјулет-Пакард“ и Илона Маска са његовом „Теслом“, који су то већ учинили. Они одлазе у републикански Тексас, чија је влада вероватно била најактивнија од свих држава у покушајима да истражи масовна кршења демократа на председничким изборима

Где се сели крупни бизнис

И то није читав списак. Из финансијских старих зграда на Вол стриту полако се селе на Флориду „Креди Свис“, „Морган Стенли“, „Баркли“, UBS, „Ситигруп“, „Алајанс Бернстајн“ и многи други. Мада, селе се и даље у Северну Каролину, Тенеси и друга места под једним условом: да су то државе републиканаца.

Бизнис гиганти су само део процеса. Само прошле године и само из Калифорније је отишло 653 хиљада људи. Данас су о свему томе почиње озбиљно говорити, такође из разлога што је бежање „Хјулет-Пакард“ симболично. Некада давно, 1939. године, појавом ове компаније почела је трансформација Калифорније у светски епицентар високих технологија

Америка, која је изгледа у стању дуготрајног рата између демократа и републиканаца, и даље доживљава овај процес као распоређивање гласова на било којим изборима — већ се припремају за следеће. Од бегунаца од демократа се помало страхује као од идеолошко заразе, која поред тога, може изборну статистику померити у нежељеном смеру. Да не помињемо оно у шта се традиционално веровало: ако не сви гиганти високе технологије, онда бар интернет-монополи представљају то лобирање које, заједно са медицинским и осталим, стоји иза демократа. А шта ће се десити сада када се преселе у Тексас? 

Али није све тако лоше: не планира се премештање стотина или хиљада запослених у компанијама. Многи ће остати да раде код куће или у другим измештеним канцеларијама. Можда ти људи током читавог живота нису посетили „плаве“ државе. У „црвене“ државе ће се преселити пре свега седишта гиганата заједно са њиховом пореском јурисдикцијом. Иако ће финансијски фактор утицати на понашање многих запослених који се већ дуго жале да је живот под влашћу демократа скуп и застрашујући. 

И ту се крије суштина важности текућег процеса који је, као пример, важан за све у свету. Америка је генерално веома корисна земља. Тамо у оквиру једне државе не постоје само две различите идеологије, различити стилови живота, већ постоје и два економска модела. И врло је лако упоређивати их, поготово ако постоје тако јасни догађаји као што је бежање гиганата од демократа. Иако, може се покушати утврдити шта је настало прво, кокошка или јаје — идеологија или економија, како се овде преплићу. 

Зашто је за неке Калифорнија „пакао на земљи“

Они које у Сједињеним Државама сматрају демократама, њихови републикански противници већ дуго називају социјалистима, ако не и марксистима. Суштина њиховог економског модела је у великим порезима и огромној улози државе у економији и друштвеном животу уз потпуну и детаљну регулацију свега што се може замислити. И овај модел не функционише. Као резултат тога, на пример, републиканци Калифорнију већ дуго (и с правом) називају „пакао на земљи“. Огромни трошкови становања и по неколико хиљада растућих колонија бескућника (иако је међу њима више миграната за које демократе сматрају да имају право на све у САД, укључујући и право на глас). Неподношљиви порези за бизнис. И бројне идеолошке иновације. Верује се да све зло у Америку долази из Калифорније: терор националних мањина над белцима, ултрафеминизам, борба за климу до потпуне промене потрошње енергије, здравствени фашизам (када човек мора бити здрав и придржавати се свих прописа, на пример, фармацеута, јер у супротном...). И још много тога. Чак и мржња према природном крзну и друга права животиња и инсеката. И све се то догађа кроз масовне кампање за уништавање било каквих идеолошких противника.  

Тако је и у некада прелепом граду Њујорку. Тамо је најзанимљивија прича везана за вирус корона. Град су обележиле нелогични локдауни и правила, која се, међутим, нису тицала гомиле демонстраната који су протестовали против Трампа. Резултат су национални рекорди по заражености и смртности; то је код њих све повезано: ако држава припада демократама, онда је тамо лошија ситуација и појављују се забране. Али не заборавимо порезе типичне за демократе, и од њих се бежи. 

Ова тачка гледишта, кроз промену јурисдикције великих корпорација, помаже у предвиђању различитих сценарија за будућност Америке. На недавно одржаним изборима десничарске снаге у земљи очигледно нису биле спремне за системску борбу. Али ако пословни кругови, а да не помињемо милионе малих компанија, наставе да напуштају демократе, укључујући и физички, ако се „црвене“ државе буду богатиле, а оне „плаве“ претварале у лоше место за пословање, онда… Са друге стране, демократе ће покушати да униште „црвене“ државе“, на пример, уз помоћ федералне легализације илегалних имигранта и на друге начине. 

Погледајте и Спутњикову емисију „Пророк“у којој су тема односи Брисела и Вашингтона после Трампа:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала