Немачки медији: Хиперсонично оружје - кошмар за Европу

© Russian Defence Ministry / Уђи у базу фотографијаРакета "авангард"
Ракета авангард - Sputnik Србија
Пратите нас
Немачки лист „Велт“ назвао је еру развоја хиперсоничног оружја кошмаром за европску безбедност.

Аутори чланка подсећају на тестирање интерконтиненталних ракета са руске подморнице у Охотском мору. Тада је на америчкој војној бази у Немачкој била укључена сирена за узбуну – мислили су да је лансирана права ракета.

По њиховом мишљењу, овај случај показује да САД не искључују ракетни напад на Европу и зато су сви на опрезу. Они, ипак, признају да због брзине оружја постоји ризик „да не успеју да подигну узбуну“.

„Са појавом такозваног хиперсоничног оружја ранији ланци за упозорење и противракетну одбрану постају бескорисни, а време за реаговање се драматично смањује“, наводи се у чланку.

Аналитичари берлинског аналитичког центра за спољну политику сматрају да хиперсонично оружје може да наруши равнотежу између нуклеарних сила и омете преговоре о разоружању.

По њиховим речима, лидерске позиције у области хиперсоничног оружја заузимају Русија и Кина, док САД „предузимају све напоре“ да их стигну. При том, како се наводи, руског председника Владимира Путина не забрињава рад САД у овој сфери, пошто Русија поседује ефикасна средства за одбрану – противваздушни ракетни систем С-500 и „извесну модернизовану ракету-пресретач“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала