Јединствени подвиг српских лекара: Новом методом отклонили тумор јетре код бебе

© Flickr / Pieter van Marion Операција - илустрација
Операција - илустрација - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Петомесечна девојчица најмлађи је пацијент на свету који је подвргнут посебној оперативној техници, којом јој је отклоњен тумор јетре.

У Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој први пут у Србији урађена је јединствена операција тумора јетре код петомесечне бебе. Девојчица се осећа добро, а хируршки тим предвођен професором др Александром Сретеновићем, из ове клинике, и професором др Срђаном Николићем, из Института за онкологију и радиологију Србије, ушли су у медицинске анале јер је од 2014. године, од када је први пут оперативна техника примењена код деце, до сада у свету урађена свега неколико пута.

У разговору за „Политику” др Сретеновић истиче да се операција зове АЛППС и да омогућава хируршко лечење пацијената са великим туморима јетре или оних са мултиплим метастазама у јетри који раније нису могли да се оперишу.

"Наш мала пацијенткиња има свега пет месеци. Тумор јој је откривен када је имала два месеца. Реч је о огромној туморској маси која је захватала највећи део јетре. Након постављања дијагнозе ретке форме малигног тумора јетре, такозваног рабдоидног тумора, бебица је према протоколу примила шест циклуса хемиотерапије. Иако се величина тумора преполовила по завршеној хемиотерапији и даље је био прилично велики и захватао готово шест од укупно осам сегмената јетре што је његово комплетно уклањање у једном оперативном акту чинило немогућим и небезбедним за пацијента. Одлуку о извођењу АЛППС процедуре донели смо дефинитивно на сам дан операције", истиче др Сретеновић, специјалиста дечје и субспецијалиста васкуларне хирургије.

Хируршко лечење тумора јетре подразумева, када год је то могуће, потпуно уклањање тумора уз очување преосталог здравог ткива јетре које мора бити довољне величине за њену даљу нормалну функцију и живот пацијента. Међутим, код великих, екстензивних туморских маса или у случајевима постојања мултиплих тумора у јетри некада је немогуће након ресекције јетре и одстрањења тумора сачувати довољну количину преосталог, здравог ткива јетре и дешава се да овакви пацијенти умиру након операције због акутног отказивања функције јетре.

Брига о здрављу - Sputnik Србија
Руски лекари одстранили 400 милилитара течности из срца дечака

"Иновативна хируршка процедура коју смо применили пружа могућност да се превазиђе овај проблем узимајући у обзир велику регенеративну способност јетре. Операција се изводи у два акта. Преоперативно се уради ЦТ преглед (скенер) јетре и помоћу посебног програма прорачуна волумен јетре који ће остати након њене ресекције и уклањања тумора. Проценат-волумен будућег преосталог сегмента јетре мањи од 35-40 одсто укупног волумена јетре недовољан је за њену нормалну функцију и живот пацијента", појашњава доктор.

У првом акту се ткиво јетре пресече на граници тумором захваћеног и здравог дела овог органа и јетра се практично подели на два дела, мањи здрави и већи захваћен тумором. Након тога, подвезује се главни функционални крвни суд који јетри доноси око 75 одсто крви, односно његова грана за режањ захваћен тумором док се сачува комплетна васкуларизација за здрави режањ. На овај начин се целокупни ток крви која долази у јетру преусмерава ка здравом режњу који ће захваљујући томе као и изванредној регенеративној способности јетре порасти до волумена који ће бити довољан за живот пацијента.

"Од седам до десет дана након прве операције ради се контролни преглед скенером и поново се израчунава волумен здравог режња. Уколико је он задовољавајући, приступа се другом оперативном захвату и потпуно се уклања тумором захваћени део јетре. Ова нова хируршка процедура која је први пут урађена 2011, а објављена годину дана касније, урађена је тада код одраслог пацијента са метастазама колоректалног карцинома у јетри. Први пут код детета ова операција је урађена 2014. године. Ово је први пут да је у Србији код детета обављена ова врста оперативног захвата и истовремено наш мали пацијент је најмлађи на свету код кога је обављена АЛППС процедура", појашњава др Сретеновић.

Лекари ове клинике наставиће да примењују ову интервенцију код малишана којима је оваква операција неопходна. Раније су бебе с великим туморима јетре морале на трансплантацију овог органа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала