Жељка Цвијановић: Српској не треба ни стари ни нови високи представник

© Фото : BORISLAV ZDRINJAПредседница Републике Српске Жељка Цвијановић
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је, што се тиче високих представника, став Републике Српске јасан - нама не треба ни овај стари, ни неки нови високи представник.

На питање Срне да прокоментарише најаву да садашњи високи представник Валентин Инцко одлази из БиХ, а да би његов наследник могао да буде Кристијан Шмит из Немачке, Цвијановићева је рекла да Српској треба искрено партнерство са Европском унијом које неће бити оптерећено присуством високог представника који пристрасно промовише политички концепт једног народа, а отворено поткопава интересе друга два конститутивна народа.

"Функционална" држава све гора захваљујући високим представницима

"Неки ће рећи да је високи представник дејтонска категорија. То је тачно, али је тачно и то да су високи представници узурпирали себи бројна овлашћења која им није дао Дејтонски споразум. Тачно је и то да су високи представници, уместо да раде у складу са својим мандатом и доприносе изградњи бољих унутрашњих односа у БиХ, упорно рушили било какав договор између њених конститутивних народа, сврставајући се на страну једних, а радећи против других", истакла је Цвијановићева.

Председница Републике Српске је навела да се то све радило под плаштом прављења неке, како је рекла, кобајаги функционалне државе, а она је све гора управо захваљујући високим представницима.

У суштини, намера је да се уруши концепт ентитета, првенствено уставна снага Републике Српске у којој је доминантан српски народ, али и да се додатно уруши позиција хрватског народа и спречи да располаже политичким правима колективитета, нагласила је Цвијановићева.

Ако Европска унија заговара став да је у БиХ неопходан високи представник, рекла је председница Српске, онда је то јасан показатељ да ни они сами не верују у европску перспективу БиХ.

Акције високих представника су биле вандејтонске

Ми у Републици Српској сматрамо да треба јачати везу са Европском унијом и не знам зашто је ненормално очекивати да се управо кроз један избалансиран и реалан однос деконтаминира атмосфера која је у БиХ и направљена и задржана управо тиме што су високи представници деловали изван мандата који им је дао Дејтонски споразум, казала је Цвијановићева.

Они су били оруђе за његову измену, а да су поштовали сопствени мандат, ми бисмо данас једни с другима у БиХ седели, разговарали и договарали решења која су добра за све. Пошто нису, они су део нереда и неповерења у којем у БиХ живимо, констатовала је председница РС.

Она је подсетила да став Републике Српске у вези са високим представником није усамљен, јер се може чути и у Србији, Хрватској и још неким земљама ЕУ, као и у Русији.

"Није ту реч о поткопавању неке дејтонске категорије, уосталом, акције високих представника су ионако често биле вандејтонске, већ о потреби да се онемогући пракса која је ненормална за било коју иоле нормалну земљу, а поготово ако се још тврди да се она креће ка Европској унији. То је функција која треба да увене, а однос Европске уније и БиХ да буде ревитализован и да му се врати поверење", закључила је Цвијановићева, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала