Америка одрешила кесу за битку против Русије и Кине у свим деловима света

© PixabayРусија и САД - илустрација
Русија и САД - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Није изненаћујуће што је Америка издвојила стотине милиона долара за борбу против утицаја Русије и Кине које својим растом оспоравају доминацију Америке у светској политици, али су, као и претходних година, ти домети ограничени. Русија и Кина су способне да ту штету сведу на најмању могућу меру, оцена је историчара Саше Адамовића.

Према документу који је потписао председник Доналд Трамп, Вашингтон ће усмерити 290 милиона долара за „борбу против утицаја Русије“ и њених покушаја да се „посеје неповерење према демократским институцијама у целом свету“.

Против Русије и Кине стотине милиона долара

Осим тога, 300 милиона долара намењено је за борбу против утицаја Кине, кинеске Комунистичке партије и „свих организација које делују у њихово име“, а у буџету су предвиђена и средства за јачање безбедносних структура у земљама Европе, Евроазије и Централне Азије, „како би биле мање рањиве од руског политичког притиска“.

Адамовић за Спутњик каже да издвајање средстава и у овом буџету за сузбијање утицаја Русије и Кине није ништа ново нити необично. Он подсећа да је Трамп током мандата увећавао војни буџет Америке који је достигао рекордне суме. Из тих буџета, како ововог, тако и из претходних година, било је, каже, видљиво да на глобалном плану САД као своје главне ривале или непријатеље виде Русију и Кину.

CC0 / / У Русији и Кини Америка види своје главне непријатеље на глобалном плану.
Америка одрешила кесу за битку против Русије и Кине у свим деловима света  - Sputnik Србија
У Русији и Кини Америка види своје главне непријатеље на глобалном плану.

„Ако је суштина политике разликовање пријатеља од непријатеља онда и овај пример заправо показује да Трампова администрација, а верујем да ће тако бити и са новом Бајденовом, доживљава Русију и Кину као две државе које оспоравају доминацију Америке у светској политици“, напомиње наш саговорник.

Издвојена средства у ту сврху су, како оцењује, огромна јер америчка политичка елита сматра да мора сада да реагује пошто време ради за друге две светске силе и да су САД последњих година у озбиљном опадању.

Рат свим средствима – осим крајњих

Опредељени новац ће се, како сматра, трошити у више сфера, од тога да ће бити улаган у медијско-пропагандне сврхе, део новца ће ићи савезницима Америке у Европи и Азији, од којих се очекује да следе америчку политику ограничавања утицаја Русије и Кине, а наставиће се и са санкцијама попут оних уведених за ометање изградње гасовода Северни ток 2.

„Мислим да је то нека врста рата у коме ће се користити сва средства, осим оних крајњих“, истиче Адамовић, напомињући да је добар део америчке политичке елите веома русофобан.

Нон стоп су инсистирали и притискали администрацију Трампа да према Русији води чврсту политику и Трамп је, без обзира на личне жеље да са Русијом побољша односе, ипак водио политику коју је у много чему формулисао амерички Конгрес, истиче саговорник Спутњика.

„Видели смо из претходног периода да и Русија и Кина заузимају проактиван иако одбрамбени став и да не попуштају под притисцима и санкцијама. Воде своју политику у складу са својим националним и државним интересима и као што то нису чиниле протеклих година, неће ни сада  мењати своју политику ,“ мишљења је овај аналитичар.

Он сматра да ће проблем са САД у наредном периоду бити много већи ако нова Бјаденова администрација настави са спољном политиком која је доминирала до 2017. године и која је и довела Америку у велике проблеме.

© Sputnik / Alexey FilippovУ спречавању руског и кинеског утицаја САД ће користити сва средства, осим крајњих.
Америка одрешила кесу за битку против Русије и Кине у свим деловима света  - Sputnik Србија
У спречавању руског и кинеског утицаја САД ће користити сва средства, осим крајњих.

Шта не разуме америчка политичка елита

На питање какви могу бити домети те америчке борбе против утицаја Русије, као и Кине, Адамовић каже - онакви као што су били и до сада - ограничени. Он напомиње да смо претходних година имали прилику да видимо да су и Русија и Кина способне да ту штету сведу на најмању могућу меру.

„Изгледа да америчка елита то не разуме добро, да још више оне политике која није донела никакве резултате, заправо неће ништа променити“, недвосмислен је Адамовић.

Он сматра да су САД имале добру шансу са Трампом у протекле четири године да озбиљно преиспитају оне аспекте своје политике који су Америку довеле до проблема и да нешто у тој политици коригују.

Избор Бајдена, међутим, не буди наду у то да је Америка извукла поуку и да ће нешто променити у будућности, истиче Адамовић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала